Gemeente Duiven


Excursie Loowaard

---

Donderdagavond 12 juli: excursie over 10 jaar beheer Loowaard

Tien jaar geleden startte ARK Natuurontwikkeling, op initiatief van de ontgrondingmaatschappijen Wienerberger b.v. en Moorlag en in samenwerking met Staatsbosbeheer, met begrazing van Galloway-runderen en Konik-paarden in de Loowaard. Sindsdien is er door het gevoerde beheer veel veranderd. De resultaten van de tellingen van de broedvogels spreken bijvoorbeeld al boekdelen. Het totaal aantal broedparen is toegenomen van 105 paar in 1997 tot 432 paar in 2006 en het aantal broedende vogelsoorten van 45 naar 68. luchtfoto Loowaard Inwoners van Loo, maar ook andere belangstellenden kunnen deelnemen aan een wandelexcursie. Op donderdagavond 12 juli wordt er om 19.30 uur gestart op de parkeerplaats voorbij de Havezate (Loowaard 1). De excursie duurt ongeveer anderhalf tot twee uur, zodat we voor het donker terug zijn. Aanbevolen wordt om wandelschoenen of laarzen aan te doen. Als u een verrekijker en/of fototoestel heeft kan dat leuk zijn om mee te nemen.

De geschiedenis
Bij de start van het natuurontwikkelingsproject in 1998 is er begonnen met reliëfvolgende ontkleïng. Dit betekent dat na ontkleïng de grond niet gehercultiveerd wordt, maar dat de natuur haar gang mag gaan. Netto vindt er zo een uiterwaardverlaging plaats met positieve gevolgen voor de waterberging. Begonnen is met het opruimen van ruim 10 kilometer prikkeldraadraster en in 2000 is de, in 1990 uit productie genomen, steenfabriek afgebroken. Daarna zijn kuddes grote grazers van Galloway-runderen en Konik-paarden naar het gebied gekomen. Deze dieren lopen jaarrond in de uiterwaard, zonder te worden bijgevoerd. Dit heeft tot gevolg dat de vegetatie in de zomermaanden de dieren letterlijk en figuurlijk boven het hoofd groeit. Hierdoor komen vele planten tot bloei en kunnen ze zaad zetten. Deze bloemen en zaden zijn een belangrijke voedselbron voor insecten. Die op hun beurt weer gegeten worden door vogels en kleine zoogdieren. Met name de vele Akkerdistels en hun pluis hebben de eerste jaren veel gespreksstof opge-leverd bij de inwoners van Loo. In 2004 zijn hierover hernieuwde afspraken gemaakt, waarbij grote concentraties (de zogenaamde distelhaarden) voor de bloei worden geklepeld. Gelukkig is er sindsdien vrijwel geen overlast meer geweest van distelpluizen in de bebouwde kom van Loo.

Van bakstenen, zandzuigers en rijke natuur
Door de natuur vrij spel te geven is een waardevol natuurgebied ontstaan, waar veel valt te genieten voor natuurrecreanten. De van een afstand massief lijkende ruigtes worden door-kruist door een wirwar van paadjes, afgewisseld door verschillende weitjes waar de vege-tatie kort gehouden wordt door de grazers. Met andere woorden, als mensen kiezen voor bakstenen van Wienerberger of zand van Moorlag kiezen ze tevens voor de ontwikkeling van uiterwaardnatuur. Wie had kunnen denken dat in een doodgewone baksteen of kuub zand zo'n maatschappelijke meerwaarde schuilt? Samen met Wereld Natuur Fonds probeert Wienerberger deze filosofie van "bouwen met baksteen is bouwen aan natuur" te promoten. Naast het voorbeeldproject de Loowaard wordt in diverse uiterwaarden nu volgens deze filosofie gewerkt, bijvoorbeeld bij Loevestein en in de Millingerwaard.