NEN


Europese productnorm voor meerpuntssloten en bijbehorende sluitplaten

NEN heeft een normontwerp gepubliceerd van de geharmoniseerde productnorm voor meerpuntssloten en bijbehorende sluitplaten. Belanghebbenden kunnen commentaar op dit document indienen tot 10 september 2007.

Door de sterke toename van het gebruik en de beschikbaarheid van meerpuntssloten, was er behoefte aan een norm die het volledige kader geeft voor de beoordeling van de kwaliteit op alle relevante aspecten van het meerpuntsslot. Dat heeft geleid tot de NEN-EN 15685 ontw.

Bij de ontwikkeling van dit normontwerp is zoveel mogelijk de lijn gevolgd van de reeds bestaande norm NEN-EN 12209 voor mechanisch bediende sloten, grendels en sluitplaten. De sluitpunten van het meerpuntsslot behoeven individueel niet noodzakelijkerwijs te voldoen aan de eisen die zijn gesteld aan de enkele sloten volgens NEN-EN 12209. NEN-EN 15685 ontw. biedt de mogelijkheid om onderscheid te maken tussen de verschillende functies die de sluitpunten binnen één meerpuntsslot kunnen hebben. Daarnaast biedt deze norm ook mogelijkheden een classificatie te geven aan de producten voor onder andere knevelwerking en hakende schootfuncties.

Voor wie van belang?
Deze gemandateerde norm is van belang voor de toeleveringsbedrijven, fabrikanten en importeurs. Hij is ook belangrijk voor keurings- en certificatie-instellingen op dit gebied. Op basis van deze norm kan de fabrikant CE markering op de in de norm genoemde producten aanbrengen.

Commentaar indienen
Een commentaarformulier is op te vragen bij NEN-Bouw, telefoon (015) 2 690 273, e-mail ouassima.elmaknouzi@nen.nl.