Ingezonden persbericht



embargo: ja Uitnodiging voor de pers

Nederlanders vrijwillig een zaterdag lang in de file Opening van de N470 met 'de leukste file van Nederland'

Slechts weken verwijderd van de zwarte zaterdagen op de Europese snelwegen kiezen enkele honderden Nederlandse automobilisten vrijwillig voor een zaterdag in de file. Op zaterdag 14 juli zal op de nieuwe weg N470, die Rotterdam, Delft en Zoetermeer verbindt, tussen 11.00 en 18.00 uur 'de leukste file van Nederland' ontstaan. Dit evenement vormt de feestelijke opening van de N470. Op 16 juli gaat de weg open voor 'normaal' verkeer. De pers is van harte welkom (delen van) dit evenement bij te wonen.

Omwonenden en gebruikers kunnen voor de officiële ingebruikname van de N470 een stuk van de weg claimen voor hun eigen activiteiten. Volgens Nederlandse traditie kan dit natuurlijk in de vorm van bermtoerisme met barbecue en picknicktafel, maar de lijst van activiteiten is spectaculairder. De N470 zal op 14 juli over 4,5 kilometer ruimte bieden aan ondermeer een mobiele sauna, een taxistandplaats met louter bokkenwagens, een kudde schapen en een lokale editie van Idols. Voor ouders die eens rustig en kinderloos van de file willen genieten, is aan kinderopvang gedacht. In de file staan is nog nooit zo'n feest geweest.

Voordat de automobilist de N470 oprijdt voor deze unieke file-ervaring, heeft hij de kans een laatste stop te maken bij de mijN470-shop. Deze winkel biedt goederen die het fileleven tot een waar genoegen maken: versnaperingen, wegwerpbarbecues, gezelschapsspellen en nog veel meer. Een andere absolute must- have is het speciale filevignet dat aangeeft dat de auto deel heeft uitgemaakt van 'de leukste file van Nederland'. Na bezoek aan de shop zullen file-stewards de automobilist zijn plek in de file wijzen. Ritsen is hierbij verplicht.

Meer informatie over de file en een overzicht van de activiteiten en deelnemers is te vinden op: www.mijn470.nl.

mijN470. De leukste file van Nederland is ontwikkeld door Artgineering, een kunstenaarscollectief uit Rotterdam. Artgineering probeert met hun projecten mensen op een andere en onverwachte manier naar de schoonheid van het alledaagse te laten kijken. Dit evenement voert het collectief uit binnen het project Echt Zien, een kunstmanifestatie in opdracht van de Provincie Zuid-Holland en uitgevoerd door Kunstgebouw. Meer informatie: www.artgineering.nl.