Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europees Parlement geeft groen licht voor hervormingsverdrag (11/07/07)

Vandaag gaf het Europees Parlement een gemotiveerd advies over het compromis dat de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie op de juni-top bereikten. De N-VA is blij dat Europa hiermee uit de impasse geraakt waarin ze na de verwerping van de Grondwet via referenda in Nederland en Frankrijk terecht was gekomen. De N-VA is erg verheugd dat Europa opnieuw op de rails staat en hoopt dat het compromis van de Raad ook snel in een verdragstekst wordt omgezet, om te vermijden dat nog wordt afgedongen op de gemaakte afspraken.

Het Verdrag zal ongetwijfeld een vooruitgang betekenen op de bestaande Verdragen en op het Verdrag van Nice in het bijzonder. De uitdagingen die op ons afkomen vragen dan ook om een soepelere en meer daadkrachtige werking van de Europese instellingen. De vraagstukken rond immigratie, energie, klimaat en bestrijding van het terrorisme roepen om een Europees antwoord. Daarenboven is het hoog tijd dat de Unie zich stevig positioneert als bemiddelaar in heel wat aanslepende internationale conflicten.

Frieda Brepoels, Europarlementslid voor de N-VA, stelt dat het vooral positief is dat de kern van het voorstel tot Grondwet wordt behouden. Zo zal de Unie in de toekomst eindelijk een rechtspersoonlijkheid krijgen (Gemeenschap wordt overal vervangen door Unie). Daarnaast wordt het Handvest van Grondrechten opgenomen in het Verdrag en dus juridisch bindend. Het burgerinitiatief, de versterkte rol van het Europees Parlement inzake het budget van de Unie, medebeslissing op gebied van landbouw, justitie en binnenlandse zaken en het Europees Raadsvoorzitterschap dat nu voor twee en een half jaar komt vast te liggen zijn allemaal bepalingen die de burger rechtstreeks ten goede zullen komen. Met betrekking tot de relaties tussen de Unie en de lidstaten erkent het Verdrag de politieke en constitutionele basisstructuren van de lidstaten waaronder ook die voor het regionaal en lokaal zelfbestuur. Vooral dit laatste is heel belangrijk voor Vlaanderen.

De rol van de nationale parlementen wordt in het nieuwe Verdrag nog versterkt, zo zullen zij niet alleen kunnen toezien op de eerbiediging van het subsidiariteitsbeginsel maar kunnen zij de Europese Commissie verplichten het voorstel aan een heronderzoek te onderwerpen. Belangrijk voor Vlaanderen valt ook aan te stippen dat Verklaring 49 die de federale Regering op verzoek van de Vlaamse regering heeft afgelegd terug wordt overgenomen in het Verdrag. Hierdoor kan het Vlaams Parlement optreden als component van het zogenaamde nationale parlement in functie van de bevoegdheden die de Unie uitoefent. Indien nodig zal ook het Samenwerkingsakkoord tussen de 7 parlementen moeten worden aangepast.

Maar zoals elk moeizaam bereikt compromis zijn er ook enkele minpunten die in het oog springen. Zo valt het te betreuren dat de uitbreiding van het gebruik van de gekwalificeerde meerderheid tot 2014 wordt uitgesteld, waardoor tot dan het vetorecht zal blijven bestaan. Ook de broodnodige primauteit van het Unie-recht wordt enkel bevestigd in een aangehechte verklaring en niet in het Verdrag zelf. De vrije en onbelemmerde concurrentie wordt niet als doelstelling van de Unie opgenomen. Het schrappen van de symbolen van de Unie lijkt misschien maar een detail, maar symbolen kunnen de identiteit van de Europese Unie alleen maar versterken.

De N-VA rekent op een snelle omzetting van het compromis in een Verdrag zodat we de jaren van immobilisme achter ons kunnen laten. Europa kan nu eindelijk tot actie overgaan in die domeinen waar een gezamenlijke Europese aanpak het meest nodig is. Ook de deelstaten en regios kunnen hierin een belangrijke rol spelen door precies de brug te vormen tussen de Unie en de burger. Vlaanderen moet hierin een voortrekkersrol opnemen de volgende jaren, zo kan een gebrek van betrokkenheid van de burgers opgelost worden door een Europa dat opgebouwd wordt van onderuit.

Auteur:
Europees Parlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02 284 58 62
E-post: fbrepoels@europarl.eu.int
Url: www.friedabrepoels.eu