Gemeente Venlo
Pilot Preventief Huisverbod ook in Venlo
De ministers Donner (Justitie) en Remkes (BZK) hebben voorgesteld om burgemeesters de bevoegdheid te geven een huisverbod op te leggen. Het kabinet wil met deze maatregel het huiselijk geweld verder terugdringen en in de vorm van een pilot testen of dit werkt en ervaring opdoen met de uitvoering van de nieuwe wet. Deze wet zal waarschijnlijk begin 2008 officieel van kracht gaan.
Burgemeesters mogen een huisverbod opleggen bij huiselijk geweld of (een ernstig vermoeden van) kindermishandeling. Het verbod houdt in dat de plegers van huiselijk geweld tien dagen hun woning niet meer in mogen. Ook mogen zij in die periode geen contact opnemen met de partner of de kinderen.
Afhankelijk van de situatie, kan de burgemeester het huisverbod verlengen tot maximaal 28 dagen. Het huisverbod moet ervoor zorgen dat de situatie niet verder uit de hand loopt. Het zorgt voor een afkoelingsperiode waarin hulpverlening op gang kan komen.
Omdat de wet, zoals gezegd, waarschijnlijk pas in 2008 officieel van kracht gaat, kan de pleger tijdens deze proef niet verplicht worden zich aan het huisverbod te houden.
Risicotaxatie
In november 2006 zijn de pilots Preventief Huisverbod van start gegaan in de gemeenten Amsterdam, Groningen en Venlo. De pilots duren tot oktober 2007.
Voor de aanpak van huiselijk geweld en het opleggen en uitvoeren van het huisverbod is de inzet en samenwerking nodig van alle ketenpartners: politie, gemeente en hulpverlening. Zij vervullen ieder een unieke en cruciale rol. Hiervoor ontwikkelen zij een professionele uniforme werkwijze om huiselijk geweld gezamenlijk aan te pakken.
Het risicotaxatie- instrument is een hulpmiddel wat tijdens de pilot wordt gebruikt en tevens getest. Een risicotaxatie- rapport is hier de uitkomst van; een rapport waar de politie haar bevindingen over de situatie in weerlegt, hieruit de nodige conclusies trekt en maatregelen treft.
Huisverbod
Na het uitreiken van het huisverbod, de burgemeester van Venlo neemt de uiteindelijke beslissing om een huisverbod uit te vaardigen, wordt onmiddellijk het interventieteam betrokken. Meestal wordt binnen 24 uur en anders binnen 48 uur een intake gevoerd met zowel, dader, slachtoffer als eventueel betrokken kinderen. Binnen de eerder genoemde 48 uur ligt er een plan van aanpak klaar voor de komende 10 dagen. Binnen die tien dagen is het van groot belang dat mannen, vrouwen en kinderen gestart zijn met enige vorm van hulpverlening.
Deze tien dagen worden ook benut om een goede diagnose van het systeem te maken, het wordt dus terplekke geëvalueerd.
Uiteindelijk blijven de keten van instanties de ontwikkelingen rondom dader en slachtoffer een jaar lang volgen. Mocht er sprake zijn van een nieuwe dreigende situatie dan wordt hier meteen op ingespeeld.
Huiselijk geweld is niet normaal
Wat ook de reden is of in welke vorm het ook voorkomt, huiselijk geweld moeten we per definitie afkeuren. Er zijn geen verzachtende omstandigheden. Of het nu gaat om slaan, stalken, schelden, vernedering, machtsmisbruik, dreigen, ongezonde jaloezie of het kapot maken van persoonlijke eigendommen. Al deze vormen horen niet thuis in een normale gezinssituatie. Het is ook de reden van de lopende campagne 'Nu is het genoeg' die op dit moment landelijk veel aandacht krijgt.
Hulp, advies en informatie
Het Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld (0900-1262626) is er voor slachtoffers van huiselijk geweld. Voor mensen die willen weten hoe ze het geweld moeten stoppen, maar ook voor hen die nog steeds tobben met nare ervaringen uit het verleden.
Het is er ook voor plegers, die willen voorkomen dat ze (weer) de fout ingaan. Die een 'time-out' nodig hebben, of willen leren hoe ze hun gevoelens van agressie in de hand kunnen houden. Ook getuigen van huiselijk geweld kunnen bij het Advies- en Steunpunt terecht. Om hun verhaal te doen en om te overleggen wat ze kunnen doen om te helpen.
Voor meer informatie http://www.steunpunthuiselijkgeweld.nl/ , http://www.huiselijkgeweld.nl/ , http://www.huiselijkgeweldlimburg.nl/ of http://www.mutsaersstichting.nl/
De pilot wordt ondersteund door de gemeente Venlo, Politie Limburg-Noord, Mutsaersstichting, Forensisch Psychiatrisch Polikliniek de Horst, Wel.kom, Bureau Jeugdzorg.