Provincie Overijssel

Persbericht 07-144

Zwolle, 11 juli 2007

Nieuwe Overijsselse aanbestedingsmethode groot succes

N348 Raalte-Ommen in recordtijd veiliger gemaakt

Op woensdag 11 juli 2007 omstreeks 18.00 uur gaat de provinciale weg N348, tussen Raalte en Ommen, weer open voor alle verkeer. De weg is in een recordtijd van 9 dagen veiliger gemaakt. Dit was mogelijk omdat de provincie Overijssel een nieuwe aanbestedingsmethode heeft toegepast. Normaal zouden de werkzaamheden zo'n 6 weken in beslag hebben genomen, waarbij alleen overdag wordt gewerkt in een normale werkweek. Nu is er echter dag en nacht aan de weg gewerkt. Op de topdag, donderdag 5 juli, waren er 100 mensen van aannemerscombinatie Temmink/Schagen aan het werk met 13 asfaltfrezen, 9 veegzuigauto's, 60 vrachtwagens en 6 walsen. Het veiliger maken van de weg (totale lengte: 19,9 kilometer) is gecombineerd met het uitvoeren van groot onderhoud op de rijbaan en aan bruggen, tunnels, viaducten en met het beter afstemmen van de verkeerslichten. De provincie Overijssel heeft de weg veiliger gemaakt door het nemen van een drietal maatregelen:
*het terugbrengen van de maximum snelheid van 100 naar 80 km/u;
*het aanbrengen van nieuwe strepen op de weg (dubbele doorgetrokken streep; inhalen verboden);
*het aanbrengen van bermverharding aan beide kanten van de weg. De maatregelen waren nodig, omdat er op de N348 teveel ongelukken gebeuren. De laatste vijf jaren vonden er ruim 150 geregistreerde ongelukken plaats met 7 dodelijke slachtoffers en meer dan 20 ziekenhuisgewonden. Om bij overvloedige regenval het water snel van het wegdek af te kunnen voeren is het noodzakelijk om de berm plaatselijk te verlagen. In de berm van de N348 komen op een aantal plaatsen bijzondere plantensoorten voor. Verlagen van de berm zou de groeiplaatsen van onder andere de bosanemoon vernietigen. Door het voorzichtig opnemen van de vegetatie, verlagen van de ondergrond en weer terugplaatsen zijn de groeiplaatsen veilig gesteld. De N348 ligt deels in de Ecologische Hoofdstructuur. Op een viertal locaties zijn faunabuizen onder de weg aangelegd om kleine zoogdieren de kans te geven om veilig de weg te kruisen. Om de wegwerkzaamheden aan de N348 snel en veilig te laten plaatsvinden, werd de weg vanaf 2 juli jl. in twee fasen (Lemelerveld-Ommen en Raalte-Lemelerveld) afgesloten voor alle verkeer. Gedurende de wegafsluitingen werd het verkeer omgeleid. Het heeft nauwelijks tot problemen geleid. De werkzaamheden hebben in totaal 3,2 miljoen euro gekost.

Innovatief aanbesteden

De provincie Overijssel heeft bereikbaarheid hoog in het vaandel staan. Ze wil graag dat werkzaamheden aan de weg snel worden uitgevoerd, zodat de maatschappelijke overlast zo gering mogelijk is. Daarom heeft de provincie in het kader van 'innovatief aanbesteden' als proef een nieuwe aanbestedingsmethode ingevoerd met een bonus-malus-systeem. Dit houdt in dat er bij de aanbesteding een directe relatie is tussen de aanneemsom en het aantal benodigde dagen voor de uitvoering van het werk, die de aannemer opgeeft. Bovendien kan de aannemer een bonus van 30.000 euro per dag ontvangen, als hij eerder klaar is met de uitvoering van het werk dan hij bij de aanbesteding heeft opgegeven. Als de aannemer echter later klaar zou zijn, dan is er een malus (boete) van 60.000 euro per dag. Bij de N348 heeft de aannemerscombinatie zich exact gehouden aan het opgegeven aantal van 9 dagen.

Vervolg: aansluiting Lemelerveld

In het najaar van 2007 is een verkenning gereed over de aansluiting(en) van Lemelerveld op de N348 en het aantal oversteken tussen Raalte en Ommen. De provincie zal de uitkomsten van de verkenning communiceren met de bevolking via een informatieavond.

Overijssel doet meer voor verkeer

Het veiliger maken van de N348 maakt deel uit van een veel groter project: Overijssel doet meer voor verkeer. Het verhogen van de verkeersveiligheid is een belangrijk speerpunt van de provincie Overijssel. Het grote aantal ongevallen in het verkeer veroorzaakt jaarlijks veel menselijk leed en hoge maatschappelijke kosten. Om deze situatie te veranderen, voert de provincie een pakket van maatregelen uit waarmee de veiligheid van wegen snel en effectief verbetert.

Informatie: team Communicatie, Remco de Wit, telefoon 038 499 9253 of bij spoedvragen buiten kantooruren 06 183 00 003



Provincie Overijssel