Belgische Federale Overheid


10-07-2007

Gecertificeerde opleidingen niveau D

Stand van zaken van de gecertificeerde opleidingen

Planning

Geplande opleidingen in de komende maanden:

Besturen van een voertuig: vervolmaking: september 2007

Schoonmaken: vervolmaking en veiligheid: september 2007

Communicatie en teamwerk: najaar 2007

Communicatie en agressiviteitsbeheer voor controleurs: najaar 2007

Communicatie en agressiviteitsbeheer voor bewakers: najaar 2007

Teambeheer op het terrein: najaar 2007

Communicatie en informaticabeheer voor administratieve medewerkers: januari 2008.

Voor al deze opleidingen samen gaat het over ongeveer 12 500 personen.

De andere gepubliceerde opleidingen worden zo snel mogelijk vastgelegd. Voor de overige vakrichtingen zullen nog opleidingen ontwikkeld worden. Daarom vraagt het OFO de SPOC's om de diverse technische vakrichtingen binnen hun departement in kaart te brengen, om te bepalen welke opleidingen voor die functies georganiseerd moeten worden.

Inschrijvingen: stand van zaken

Tot op heden heeft het OFO voor de gecertificeerde opleidingen van niveau D zeer weinig inschrijvingen ontvangen. Op dit moment is nog geen 20% van de mogelijke deelnemers ingeschreven. Als het OFO geen exact beeld heeft van het aantal deelnemers, is het moeilijk om de opleidingen te organiseren en de groepen in te delen.

Ambtenaren die tot de functiefamilie "Administratieve ondersteuning", "Budgetbeheer","Controle", "Dossierbeheer", "Onthaal", "Leiding geven", "Interventie" of "Onderhoud" behoren, kunnen zich enkel inschrijven voor de aangeboden opleidingen (het aanbod is volledig en er zullen geen andere opleidingen bij komen). Ze dienen zich zo snel mogelijk in te schrijven!

Voor de andere functiefamilies zal het OFO nog andere opleidingen ontwikkelen. Ambtenaren die tot die functiefamilies behoren, kunnen dus nog wachten met inschrijven tot er bijkomende opleidingsfiches gepubliceerd worden (de nog op te stellen opleidingsfiches zullen wel slechts over enkele maanden worden gepubliceerd).

Een tabel met de stand van zaken betreffende de ontwikkeling van de gecertificeerde opleidingen van niveau D per functiefamilie is te vinden op www.ofoifa.be.

Aanpassingen voor personen met een handicap

Er is een werkgroep samengesteld om naar oplossingen te zoeken voor personen met een handicap, opdat zij in de beste omstandigheden zouden kunnen deelnemen aan de gecertificeerde opleidingen.

Een andere werkgroep zal de instellingen proberen te helpen bij het zoeken naar oplossingen voor personen die moeilijkheden hebben met schrijven.