Gemeente Bernheze


Jaarverslag milieu en leefomgeving 2006

Het jaarverslag milieu en leefomgeving 2006 is op 3 juli vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. In het verslag wordt uiteengezet welke acties er in 2006 in Bernheze op dit gebied zijn uitgevoerd en tot welk resultaten deze hebben geleid. Het college heeft het verslag onlangs ter kennisname aangeboden aan de Commissie Ruimtelijke Zaken en de gemeenteraad.

Het jaarverslag bevat de uitvoeringsresultaten over de afgelopen 10 jaren, waardoor de lezer een beter beeld krijgt van de effecten van het gevoerde beleid. Het verslag is opgebouwd uit 8 hoofdstukken, waarin de belangrijkste ontwikkelingen zijn beschreven op het gebied van de milieuvergunningverlening, bedrijfstoezicht, afvalinzameling, natuur en landschap, bodem, water en lucht, bouwen en wonen, klimaatbescherming en duurzame ontwikkeling.

Het college kijkt met tevredenheid terug op het afgelopen jaar. Er werden flinke stappen voorwaarts gezet om de uitstoot van CO2 op lokaal niveau terug te dringen. Zo werd er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor duurzame energie in de agrarische sector en organiseerde de gemeente een scholenwedstrijd en spaarlampenactie voor huishoudens met een minimum inkomen.

Ook de taakstelling voor de vergunningverlening en het bedrijfstoezicht werd gehaald. De afdeling milieu- en bouwzaken handelde meer dan 90 aanvragen om een milieuvergunning af, waarvan het merendeel betrekking had op een agrarisch bedrijf. Daarnaast dienden nog eens 86 niet-vergunningplichtige bedrijven een melding in voor één of meerdere wijzigingen. Meer dan 250 bedrijven werden bezocht voor een milieucontrole, waarvan er 21 na een tweede hercontrole een bestuurlijke waarschuwing kregen.

Op 21 december 2006 nam de gemeenteraad een besluit om de beslissing op aanvragen om een milieuvergunning voor veehouderijbedrijven tijdelijk op te schorten. Dit aanhoudingsbesluit was nodig om nieuwvestiging of uitbreiding van de intensieve veehouderij tegen te gaan in gebieden waar een toename van stank niet gewenst is. Bernheze voldoet aan de afspraken die landelijk zijn gemaakt over de vermindering van het afvalaanbod en het hergebruik van afvalstoffen. Per inwoner werd er 500 kg. afval ingezameld. Deze hoeveelheid houdt gelijke tred met het landelijk gemiddelde.

In overleg met de Adviesgroep Flora en Fauna werden er diverse landschapsprojecten en -activiteiten uitgevoerd, waaronder de aanleg van erfbeplantingen, poelen, faunapassages en dassentunnels. Tussen de Bedafse Bergen en Heeswijksche Bossen werd 2,6 ha. Landbouwgrond ingericht als natuur. Voor het Dynamisch Beekdal de Aa werd een inrichtingsplan opgesteld dat vanaf augustus dit jaar in fasen zal worden uitgevoerd.

Op 9 maart 2006 werd een nieuw regionaal convenant voor duurzaam bouwen ondertekend door de gemeenten in de regio Brabant Noordoost. Daarnaast sprak de gemeenteraad op 29 juni 2006 de intentie uit om diensten en producten voortaan duurzamer en klimaatvriendelijker te gaan inkopen.

Het jaarverslag is in te zien bij de bibliotheken of hier te downloaden.