Wageningen Universiteit

11 jul 2007
Nummer: N

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft drie jonge, excellente wetenschappers van Wageningen Universiteit een zogeheten Vidi-subsidie toegekend. Elke onderzoeker krijgt in totaal maximaal 600.000 euro. Ook ontving een onderzoeker een zgn. Rubicon-subsidie.

De Vidi-subsidie is bestemd voor onderzoekers die na hun promotie een aantal jaren onderzoek op postdocniveau hebben verricht. De wetenschappers hebben daarbij vernieuwende ideeën gegenereerd en deze succesvol zelfstandig tot ontwikkeling gebracht. De onderzoekers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. De subsidie biedt hun de mogelijkheid een eigen vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en één of meer onderzoekers aan te stellen.

De drie Wageningse onderzoekers die een Vidi-subsidie ontvangen zijn: Dr. D.K. (Duur) Aanen (Erfelijkheidsleer). Titel onderzoek: De evolutie van duurzame landbouw door insecten.
Dit project onderzoekt de evolutie van stabiele samenwerking tussen verschillende soorten in een natuurlijk voorbeeld van duurzame landbouw: termieten die schimmels kweken in ondergrondse tuinen. Dit onderzoek zal licht werpen op een paradox van de evolutietheorie: de evolutie van samenwerking.

Dr.ir. T.M. (Martijn) Bezemer (Plantenwetenschappen). Titel onderzoek: Biodiversiteit boven en onder het maaiveld. Planten worden bovengronds en ondergronds belaagd door een divers scala aan grote en kleine beestjes dat hen opeet en ziek maakt. Dit onderzoek gaat na welke factoren de diversiteit van deze beestjes en hun invloed op de plant bepalen.

Dr.ir. J.W. (Jan Willem) van Groenigen (Bodemkwaliteit). Titel onderzoek: Broeikasgas in of uit de bodem?
De bodem kan de broeikasgassen kooldioxide en lachgas zowel opnemen als uitstoten, en beïnvloedt daarmee het klimaat. Opname van kooldioxide leidt echter vaak tot extra uitstoot van lachgas. De onderzoekers kijken waarom dit gebeurt, en hoe het kan worden vermeden.

NWO selecteerde de kandidaten vanwege hun opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. NWO betaalt bijna zeventig procent van elke subsidie. De universiteit draagt ruim dertig procent bij.
De Vidi-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn de Veni-subsidie (voor pas gepromoveerden) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers).

Rubicon-subsidie
NWO heeft een Rubicon-subsidie toegekend aan een Wagenings onderzoeker. Rubicon-bijdragen zijn bedoeld voor jonge veelbelovende wetenschappers. Pas gepromoveerde Nederlandse onderzoekers krijgen zo de kans om onderzoekservaring op te doen in het buitenland.

De Rubicon-subsidie is toegekend aan dr. A.M. (Anne Meint) Henstra van het Laboratorium voor Microbiologie. Hij gaat 24 maanden naar de University of California in de Verenigde Staten. Zijn onderzoeksvoorstel luidt: Carbon monoxide metabolism of the hyperthermophilic archaeon Archaeoglobus fulgidus.

Biomassa kan bij hoge temperatuur worden omgezet in koolstofmonoxide en waterstofgas. Sommige bacteriën kunnen deze gassen gebruiken om bioethanol te maken. De onderzoekers willen deze bacteriën bestuderen om in een nieuw proces schone brandstof van plantaardig landbouwafval te maken, zonder te concurreren met voedselproductie.

Met de middelen worden de kosten voor verblijf aan een buitenlands instituut bekostigd (maximaal ongeveer 80.000 euro).

De Rubicon-subsidie gaat vooraf aan de Veni-subsidie. De naam komt van de rivier de Rubicon. Julius Caesar stak deze rivier over voordat hij aan zijn zegereeks begon die leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'. De Rubicon-subsidie is bedoeld voor pasgepromoveerde onderzoekers. Deze groep mist vaak net de onderzoekservaring om een Veni-subsidie te krijgen.

Â