Geneeskundige ggz definitief naar de Zorgverzekeringswet

11/07/2007 17:14



GGZ Nederland



De overheveling van de geneeskundige ggz uit de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet is per 1 januari 2008 een feit. Dat heeft de minister van VWS de Tweede Kamer vandaag per brief laten weten. Met de overheveling wordt geneeskundige ggz-zorg opgenomen in de polissen van zorgverzekeraars, die verantwoordelijk worden voor de inkoop en afrekening van dit gedeelte van de ggz-zorg. Het ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland en GGZ Nederland hebben deze operatie langdurig voorbereid.

Jos de Beer, directeur van GGZ Nederland is verheugd met de brief van de minister. "Er is de afgelopen jaren veel energie gestoken in een 'verantwoorde overgang' van de geneeskundige ggz in de Zorgverzekeringswet. Verder is het plezierig dat onze leden (ggz-aanbieders) tijdig zekerheid hebben over de datum van overheveling." Ggz-aanbieders gaan vanaf 1 januari 2008 digitaal declareren aan de zorgverzekeraars op basis van diagnosebehandelingcombinaties, DBC's. Het jaar 2008 wordt een overgangsjaar waarin partijen de effecten van de overheveling actief bewaken, ook de effecten voor het macrobudget voor de ggz.

Samenhang
De overheveling van de ggz bevordert enerzijds de samenhang binnen de geneeskundige zorg die binnen de Zorgverzekeringswet valt en anderzijds de samenhang binnen de langdurende, continue zorg die binnen de AWBZ valt. De bekostiging in DBC's bevordert transparantie en maakt het mogelijk dat zorgaanbieders en zorgverzekeraars gaan onderhandelen over prijs, kwaliteit en volume van de ggz-zorg. Hiermee doet marktwerking ook binnen de ggz zijn intrede. GGZ Nederland verwacht dat de overheveling bij zal dragen aan een verdere integratie van somatische en psychiatrische zorg en daarmee aan een verhoogde maatschappelijke acceptatie.

Sterkere positie cliënten
De verbeterde transparantie geeft cliënten en cliëntenorganisaties meer zicht op de kwaliteit van de zorg. Verzekerden zien vanaf 2008 ook geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg op hun ziektenkostenpolis staan. Daardoor kunnen verzekerden straks zorgaanbieders vergelijken op het aanbod van geneeskundige ggz-zorg en de hoogte van de geboden vergoedingen.





http://www.ggznederland.nl