Gemeente Rotterdam

Wanbetalers rekenen ruim een kwart miljoen euro af Gemeentebelastingen: Incassoactie "Uw belasting klemt" gaat door

Eind april begon de gemeente Rotterdam de incassoactie "Uw belasting klemt". Na twee maanden is bij ruim 500 wanbetalers beslag gelegd. Ruim een kwart miljoen euro werd gelijk of binnen enkele weken aan de gemeente betaald. Bovendien lieten de gemeentelijke deurwaarders maar liefst 148 auto's wegslepen.

Wanbetalers worden met 'klem' verzocht te betalen

Op 21 april is de gemeente Rotterdam de incassoactie "Uw belasting klemt" gestart. Er wordt gebruik gemaakt van de automatische kentekenplaat herkenning (ANPR). Met deze apparatuur worden op een eenvoudige wijze wanbetalers opgespoord. Naast de regelmatige ANPR-acties in samenwerking met de politie en de Rijksbelastingdienst, rijdt een team deurwaarders van Gemeentebelastingen met een eigen ANPR-wagen door de stad, op zoek naar auto's van wanbetalers. Als de auto van een wanbetaler is aangetroffen, wordt beslag gelegd en gelijk een wielklem gezet (zie bijgaande foto). Het gaat om auto's van wanbetalers met belastingschulden waarvan de betaaltermijnen ruim zijn overschreden en waarvoor al eerder een aanmaning en een dwangbevel is verstuurd.

Niet betalen is auto weghalen

De gemeentelijke deurwaarders hebben in de afgelopen twee maanden op 515 auto's beslag gelegd. Vaak werd daarop meteen betaald. De actie leverde tot nu toe al een kwart miljoen euro op. Niet iedereen kon of wilde gelijk betalen, daarom werden 148 auto's afgevoerd in afwachting van betaling of openbare verkoop.

Je doet mee, of je doet niet mee

Het gemeentebestuur wil de leefbaarheid, milieu en economische groei van de stad nu en in de toekomst garanderen. De plannen hiervoor zijn samengevat in de vier speerpunten van het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam. Om die plannen voor de stad uit te voeren is geld nodig. Via de gemeentelijke heffingen dragen de Rotterdammers en de Rotterdamse bedrijven hun steentje bij. In Rotterdam worden mensen die het nodig hebben veelal ontzien (bijzondere bijstand, kwijtschelding enz.), maar anderen die zich nergens wat van aantrekken worden hard aangepakt. Dus ook als het gaat om het niet nakomen van financiële verplichtingen.

Het credo is: je doet mee of je doet niet mee. Als mensen er voor kiezen om niet mee te doen, bijvoorbeeld door hun gemeentelijke rekeningen niet te betalen, worden zij met harde handhaving stevig aangepakt. Daarom wordt de strenge aanpak van de wanbetalers door Gemeentebelastingen onverkort doorgezet.

Bron: Communicatie GBR, 11-07-2007