VVD


11-7-2007

Invoering Burger Service Nummer baart senaatsfractie zorgen

De VVD in de Eerste Kamer heeft, bij monde van woordvoerster Paula Swenker, haar zorg geuit over de gevolgen van de invoering van het Burger Service Nummer (BSN).

De fractie is tevreden met het idee achter het BSN - Nederlanders hoeven maar één keer hun gegevens op te geven en dat scheelt dus een hoop administratieve rompslomp - maar maakt zich zorgen over de uitvoering. Er is geen afdoende achtervang zodra er een fout optreedt in die gegevens. Straks zullen er nog veel meer gegevens, dan bij het huidige sofinummer het geval is, aan dit nummer worden gekoppeld, zoals bijvoorbeeld de gegevens uit de gezondheidszorg.

De VVD heeft er bij de staatssecretaris op aangedrongen een onafhankelijke instantie in het leven te roepen die namens de burger kan controleren of de gegevens correct zijn en die fouten kan laten corrigeren.

Swenker: "Als er onverhoopt een fout wordt gemaakt weet je straks soms niet eens door wie die is gemaakt en waar je deze moet laten corrigeren. Dan moet je als burger soms bergen verzetten om de juiste instantie te vinden en vervolgens kost het soms veel moeite om die fout gecorrigeerd te krijgen. Burgers voelen zich dan van het kastje naar de muur gestuurd en dat draagt niet bij aan het vertrouwen van de burger in de overheid."

Tijdens de behandeling van de Wet algemene bepalingen met betrekking tot het gebruik van het Burger Service Nummer in de Eerste kamer heeft de VVD herhaaldelijk het punt aangestipt van een corrigerende macht. De ombudsman heeft namelijk die macht niet. Het gaat over menselijke fouten, niet over meningsverschillen, daar is de rechter voor.

Swenker: "Ik wil daarom een instantie die op verzoek van de burger helpt en er ook op toeziet dat de gegevens van het BSN rechtmatig worden gebruikt en dat fouten snel worden gecorrigeerd. Als deze waarborg er is, kan de burger ook met een gerust hart het nut van het BSN ondervinden: een gemakkelijk en efficiënt registratiesysteem."

Helaas heeft de staatsecretaris het idee van de VVD niet verzilverd. De VVD fractie zal zich in blijven spannen om het BSN zo goed mogelijk met waarborgen voor juist gebruik te omkleden. Want dit nummer zal bij wet ook in andere sectoren ingevoerd gaan worden, zoals de sociale zekerheid en de gezondheidszorg.

11 juli 2007