College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Actueel


11 juli 2007

Gadopentetaat dimeglumine (Magnevist®) gecontraïndiceerd voor patiënten met ernstige nierinsufficiëntie

De aanpassing van de productinformatie van Magnevist® is het gevolg van het mogelijke risico op Nefrogene Systemische Fibrose (NSF), ook bekend als Nefrogene Fibroserende Dermopathie (NFD), en het gebruik van gadopentetaat dimeglumine bevattende contrastvloeistoffen.
NFD/NSF is een zeldzame bijwerking die alleen is waargenomen bij patiënten met een chronische, ernstig verminderde werking van de nieren. NSF veroorzaakt fibrose van de huid en het bindweefsel door het hele lichaam. De klachten en symptomen kunnen onder meer bestaan uit progressieve verdikking en verharding van de huid, mogelijk invaliderende contracturen rond de gewrichten, zwelling (meestal van de onderste ledematen) en roodheid en een brandend gevoel op de huid. Het klinische beloop van NSF kan progressief zijn en kan fataal aflopen.
Na verder onderzoek op Europees niveau naar deze bijwerking, heeft de Pharmacovigilance Working Party (PhVWP: een Europese werkgroep die de risico's van geneesmiddelen bespreekt) besloten in alle EU-landen de volgende contraïndicatie, waarschuwingen en bijwerking toe te laten voegen aan de productinformatie (SmPC) van Magnevist®:

Rubriek 4.3 (Contraïndicaties)
Magnevist dient niet te worden gebruikt bij patiënten met ernstige nierinsufficiëntie (glomerulaire filtratiesnelheid (GFR)
Rubriek 4.4 (Speciale waarschuwingen en bijzondere voorzorgen voor gebruik)
- Ernstige nierinsufficiëntie
Er zijn gevallen gemeld van Nefrogene Systemische Fibrose (NSF) die in verband zijn gebracht met het gebruik van Magnevist en enkele andere gadoliniumhoudende contrastmedia bij patiënten met ernstige nierinsufficiëntie (glomerulaire filtratiesnelheid (GFR) Alle patiënten, met name patiënten boven 65 jaar, moeten worden gescreend op nierinsufficiëntie door het nagaan van de voorgeschiedenis en/of laboratoriumtesten.
Bij patiënten die reeds hemodialyse ondergaan, kan hemodialyse kort na de toediening van Magnevist bruikbaar zijn om Magnevist uit het lichaam te verwijderen. Echter, er is geen bewijs dat de inzet van hemodialyse rechtvaardigt ter preventie of behandeling van NSF bij patiënten die nog geen hemodialyse ondergaan.

- Pasgeborenen en zuigelingen
Bij pasgeborenen en zuigelingen tot 1 jaar dient Magnevist uitsluitend na zorgvuldige overweging te worden toegepast vanwege de onvoldoende ontwikkelde nierfunctie.

Rubriek 4.8 (Bijwerkingen)
Gevallen van NSF bij toepassing van Magnevist zijn gemeld.

Voor meer informatie kunt u de volgende documenten raadplegen:

Direct HealthCare Professional Communication

SPC Magnevist

Bijsluiter Magnevist

Vraag- en Antwoord Nephrogenic Systemic Fibrosis (NFD/NSF) en gadopentetaat dimeglumine bevattende contrastvloeistoffen (Engels)

Openbaar Beoordelingsrapport Nephrogenic Systemic Fibrosis (NFD/NSF) en gadopentetaat dimeglumine bevattende contrastvloeistoffen (Engels)