CNV BB: Numico-overname bewijst mank ontslagrechtvoorstel kabinet

11/07/2007 14:57



CNV



CNV BedrijvenBond verwerpt het ontslagrechtvoorstel kabinet

Numico-overname is levend bewijs van mank ontslagrechtvoorstel kabinet

De zich nu aftekenende ontwikkeling rondom de overname van het voedingsconcern Numico - door het Franse Danone - levert het onprettige bewijs dat het nieuwe ontslagrecht faliekant de plank mis slaat. Dat stelt de CNV BedrijvenBond. De Numico-kwestie laat zien dat in het nieuwe regime werknemers allesbehalve over dezelfde ontslagkam worden geschoren. Topmannen krijgen miljoenen en de optie om nog meer miljoenen te verzilveren. 'Gewone werknemers' vallen na de overname ten prooi aan reorganisatie vanwege dubbele overhead en andere synergetische uitspattingen. Hen wacht wellicht het CWI en daarom geen ontslagvergoeding.

De CNV BedrijvenBond acht de insteek van het kabinetsplan inzake het ontslagrecht fundamenteel verkeerd. Het gaat blijkbaar om kostenverlaging en makkelijker procedures. Het lost geen enkel arbeidsmarktprobleem op. De werkgelegenheid neemt niet toe; mensen blijven zeker niet langer aan het werk en voor outsiders verbetert er ook helemaal niets.

De bond stelt nog immer dat het arbeidsrecht dient uit te gaan van de bescherming van de werknemer. In het kabinetsvoorstel moet de werknemer op zoek naar zijn gelijk, in plaats van dat de werkgever wordt getoetst of hij wel contractbreuk mag plegen.

En de hogere inkomens blijven grotendeels buiten schot met dit voorstel. Zie de ontwikkelingen bij Numico. Er is helemaal geen sprake van dat iedereen een ontslagvergoeding krijgt. In tegendeel, de gratis route langs het CWI wordt alleen maar aantrekkelijker. Volgens het kabinetsvoorstel behouden topmannen riante vertrekpremies en andere prettige financiële opties terwijl reguliere werknemers - in het gunstigste geval - hun eventuele ontslagvergoedingen afgetopt zien worden.

Banenbehoud
De CNV BedrijvenBond is voorstander van een beleid waarin alles op alles wordt gezet om werkgelegenheid te behouden voor iedereen. Om dit te bereiken wil de bond werkgevers en werknemers de spil laten zijn om duurzaam actief te zijn op de arbeidsmarkt. Dit vraagt om nieuwe arrangementen waarin de gedeelde verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers centraal staan.

Om daarin succes te boeken moet je niet beginnen de basiszekerheid van werknemers in twijfel te trekken, maar juist op zoek gaan naar creatieve oplossingen. Aan het inzetten van al die middelen, voor behoud van werkgelegenheid, werkt de CNV BedrijvenBond van ganser harte mee.





http://www.cnvbedrijvenbond.nl