Gemeente Stadskanaal

De gemeente Stadskanaal gaat door met het project Vat op Eigen Toekomst (VET). Het project is opgezet voor jongeren tot 23 jaar, die niet leerplichtig zijn, geen uitkering ontvangen en veelal ook geen startkwalificatie hebben. VET moet de kans op een startkwalificatie en een plek op de arbeidsmarkt vergroten. Het project loopt door tot en met 2009.

Vangnet én monitoring

VET heeft een vangnet- en monitorfunctie en loopt nu ruim acht maanden. Voor de groep jongeren is een preventiemedewerker die jongeren begeleidt. Een jongerencoördinator heeft de leiding over het totale project. Voor jongeren is er in het Centrum voor Werk en Inkomen een eigen loket.

Door de jongeren in kaart te brengen ontstaat een goed beeld van de jongeren en hun problematiek. VET biedt ook de mogelijkheid voortijdig schoolverlaters in beeld te blijven houden. Vanuit het project kunnen gerichte acties worden ondernomen om de jongeren vat op hun eigen toekomst te bieden. Zo zijn inmiddels vijftien niet-leerplichtige jongeren teruggeleid naar een opleiding en zijn nog eens vijftien jongeren aan een werk-/leerbaan geholpen, waarbinnen ze een startkwalificatie hebben behaald.

Samenwerkende partijen VET

Met de voortgang van VET beoogt de gemeente de samenwerking tussen en met de diverse bij het project betrokken partijen - Ubbo Emmius, Noorderpoortcollege, De Catamaran, provincie, Samenwerkingsverband Noord-Oost Groningen, CWI, UWV en het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt Oost-Groningen - verder te versterken. Eind 2009 moet VET ook structurele stage- en werkplekken hebben gerealiseerd, moeten de taken van de jeugdcoördinator zijn overgenomen door een leerplichtambtenaar en moet de functie van preventiemedewerker jongeren structureel zijn ingevuld.

Kosten en financiering

De kosten voor voortzetting van het project worden voornamelijk gedekt uit externe subsidiegelden.

Meer informatie

Dossier Voortijdig Schoolverlaters.


* 11 juli 2007