Ondertekening intentieverklaring Met fiets minder file een feit!

Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat heeft samen met vijf regionale bestuurders op 11 juli 2007 de intentieverklaring van het project 'Met de fiets minder file' ondertekend. Doel van het project is automobilisten te verleiden om voor woon-werk verkeer de fiets te kiezen in plaats van de auto. 'Met de fiets minder file' is een samenwerkingsverband van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, de Fietsersbond en de decentrale overheden.

Voor het project 'Met de fiets minder file' zijn vijf kansrijke fietsroutes geselecteerd. Het gaat om routes in filegevoelige gebieden die op de korte termijn aantrekkelijk zijn te maken voor forenzen. Door het aanbieden van snelle en comfortabele fietsroutes kan de concurrentiepositie van de fiets worden versterkt.

Het gaat om de trajecten:

Apeldoorn-Deventer

Den Haag-Zoetermeer

Rotterdam-Delft

Zaandam-Amsterdam

Breukelen-Utrecht

Het afgelopen jaar zijn de fietsroutes samen met de betrokken overheden gedetailleerd in kaart gebracht. Voor het verbeteren van de routes is een scala aan maatregelen voorgesteld. Nu wordt daadwerkelijk gestart met de aanpak van de fietsroutes.

Ondertekening intentieverklaring

Tijdens de bijeenkomst op 11 juli is elke regionale route door één bestuurder vertegenwoordigd die symbolisch voor alle betrokken overheden een handtekening heeft gezet. De personen die hebben ondertekend, zijn: staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat), dhr. H.J. van der Steenhoven (directeur Fietsersbond), dhr. C.G.A. Cornielje (Commissaris van de Koningin Gelderland), dhr. P.W.M. Smit (portefeuillehouder Verkeer Stadsregio Den Haag), Mw. M. Vos (wethouder gemeente Amsterdam), dhr. M. Huls (college van gedeputeerde Staten van Zuid-Holland), dhr. E. van Esterik (wethouder gemeente Maarssen).

'Nederland telt meer fietsen dan inwoners. Ruim 18 miljoen tweewielers op 16 miljoen tweebeners. Dat is volgens mij uniek in de wereld! De fiets heeft een enorm potentieel in de strijd tegen files. Als we eens vaker voor het stalen ros kiezen en de heilige koe even op stal laten, houden we de files in de hand,' aldus staatssecretaris Huizinga.

Te nemen maatregelen

Nieuw asfalt, beter afgestelde stoplichten en verkeersborden die de kortste route aangeven zijn voorbeelden van maatregelen die worden genomen om de fietspaden te verbeteren en het fietsen te stimuleren. Voor de zomer van 2008 moeten deze maatregelen voor de geselecteerde fietstrajecten zijn gerealiseerd.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat doet er alles aan om, samen met stakeholders en andere overheden, de mobiliteit en bereikbaarheid in Nederland te bevorderen. Op langere termijn (2020) ligt er met de Nota Mobiliteit een gedegen plan om de bereikbaarheid te verzekeren. Op de middellange termijn worden maatregelen getroffen, zoals de opening van 40 spitsstroken. Van 2006 tot 2009 wordt voor filevermindering op de korte termijn een groot aantal maatregelen genomen. Het project 'Met de fiets minder file' is één van de 40 projecten voor de aanpak van files op de korte termijn.

Noot voor redacties (