NZa-advies legt wederom structureel tekort verpleeghuiszorg bloot

11/07/2007 13:53



ActiZ



Persbericht Utrecht, 10 juli 2007

Bekostigingssystematiek een stap vooruit

ActiZ: NZa-advies legt wederom structureel tekort verpleeghuiszorg bloot

De invoering van een nieuwe bekostigingssystematiek voor de AWBZ-zorg is een stap dichterbij gekomen met het advies 'De ZZP's op waarde geschat'. In dit vandaag gepubliceerde advies geeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) indicatieve prijzen aan voor de verschillende zorgzwaartepakketten die in de toekomst gaan gelden. Alhoewel ActiZ, organisatie van zorgondernemers, waardering heeft voor het advies, legt het ook een lacune in de financiering van de zorg bloot. De meeste voorgestelde pakketprijzen in de sector Verpleging & Verzorging liggen onder de kostprijs. Alleen door extra middelen voor met name de verpleeghuiszorg, zoals het kabinet in het vooruitzicht stelt, kan de financiering van de zorg weer in de pas gaan lopen met de vraag naar zorg.

De nieuwe bekostigingssystematiek beoogt eenvoud, helderheid en transparantie. Niet de capaciteit of de geleverde zorg is het uitgangspunt, maar een totaalpakket aan zorg dat voor verschillende soorten cliënten bepaald is. Zorgorganisaties hebben aan het opstellen van de zorg-zwaartepakketten (ZZP's) meegewerkt, onder meer door aan te geven hoeveel en welke zorg in verschillende gevallen wordt geboden. In totaal zijn 45 ZZP's vastgesteld, waarvan 10 voor de sector Verpleging & Verzorging. Door dit beperkte aantal pakketten is de beoogde nieuwe systematiek een stuk overzichtelijker dan bijvoorbeeld de duizenden Diagnose Behandeling Combinaties (DBC's) die in de ziekenhuiswereld fungeren.

'Rondrekenen'
De NZa wil met de nu gepresenteerde prijsindicaties zorgorganisaties de mogelijkheid bieden om de financiële gevolgen van de invoering van ZZP's door te rekenen. Op het eerste gezicht valt dit ongunstig uit, niet vanwege de systematiek als zodanig maar door het zogeheten 'rondrekenen'. Een belangrijke randvoorwaarde bij de berekening van de (maximum) prijzen was dat de invoering budgetneutraal moet plaatsvinden. Omdat de ZZP-systematiek duurder uitvalt dan de huidige bekostiging, past de NZa een algemene korting van ruim 12% toe in de sector Verpleging & Verzorging. Dit zou met name voor de verpleeghuizen leiden tot verliezen op het leveren van bepaalde zorgpakketten. De gemiddelde kostprijs van deze zorgpakketten ligt, na de korting door het rondrekenen, hoger dan de ZZP-tarieven. Als de huidige indeling van cliënten ongewijzigd blijft, dan is snijden in het aantal zorguren het enige alternatief om kostendekkend te kunnen werken. Nu al staat met name de ondersteuning voor cliënten die veel zorg nodig hebben onder druk. ActiZ-directeur Mariëlle Rompa: "De ZZP's geven een reële indicatie voor de huidige zorg. Het is voor ActiZ daarom onaanvaardbaar dat het naar beneden 'rondrekenen' er toe leidt dat verpleeghuizen de rekening voor het nieuwe systeem betalen en gedwongen worden om minder zorg te leveren dan cliënten toekomt. Als iedereen wil dat mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben, dan zal de samenleving ook bereid moeten zijn daarvoor te betalen."

Kabinet
Het tekort aan voldoende middelen voor verpleeghuiszorg dat naar voren komt, wekt geen verbazing. De NZa berekende vorig jaar al dat verpleeghuizen jaarlijks structureel 440 miljoen euro tekort komen om verantwoorde zorg te kunnen leveren. De toenemende vraag naar zorg door de vergrijzing en de trend dat per individuele cliënt steeds meer zorg moet worden geboden, zal het verschil tussen de reële zorgvraag en de feitelijke bekostiging van het aanbod alleen maar verder laten toenemen. ActiZ vindt het daarom van groot belang dat het kabinet snel helderheid geeft over het exacte bedrag dat voor verpleeghuiszorg extra beschikbaar wordt gesteld - iets dat in het regeerakkoord en onlangs gepresenteerde beleidsprogramma van het kabinet in het vooruitzicht wordt gesteld, maar nog niet concreet is ingevuld. "Alhoewel de politieke en maatschappelijke wens om de kosten voor de zorg in de hand te houden begrijpelijk is, hebben mensen recht op (AWBZ-)zorg en is de groei van de zorgvraag een realiteit waar niemand omheen kan. ActiZ hoopt daarom dat de extra middelen voor de verpleeghuiszorg voldoende zullen zijn om de ZZP-systematiek kostendekkend in te kunnen voeren", aldus Rompa.

ActiZ
ActiZ is de brancheorganisatie van circa 500 zorgondernemers. Haar leden bewegen zich in de markt van zorg, wonen, welzijn, preventie en aanverwante diensten. Met een jaarlijkse omzet van circa 12 miljard euro en 400.000 werknemers behoort de branche tot de grootste economische sectoren van ons land.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie