KLM

07/034

LORNAH KIPLAGAT AMBASSADEUR VAN DOCTOR 2 DOCTOR

AMSTERDAM/ ELDORET, 11 juli 2007. Wereldkampioene Cross Country en lange-afstandloopster Lornah Kiplagat, heeft zich als Ambassadeur verbonden aan het charitatieve programma Doctor 2 Doctor, een samenwerkingsverband tussen VU medisch centrum, KLM en dochteronderneming KLM Health Services om de kindergeneeskunde in Kenia te verbeteren. Lornah Kiplagat maakte dit gisteren bekend bij een kennismakingsbezoek aan het Moi Referral & Teaching Hospital in Eldoret (Kenia).

Sinds oktober 2006 reizen specialisten op het gebied van kindergeneeskunde van VU medisch centrum in Amsterdam op regelmatige en vrijwillige basis naar het Moi Referral & Teaching Hospital in Eldoret, op één uur vliegen van Nairobi. Kinderartsen van VU medisch centrum trainen artsen in Kenia om de medische zorg voor kinderen te verbeteren. De voornaamste taak van de Nederlandse artsen is de kennis van kindergeneeskunde in Kenia te verbeteren. Omdat het ziekenhuis in Eldoret een opleidingsziekenhuis is zal de kennis worden overgedragen op andere Keniaanse artsen in opleiding, waardoor het programma Doctor 2 Doctor een duurzame vorm van ontwikkelingshulp is. KLM, Kenya Airways en KLM Health Services ondersteunen het programma door reisfaciliteiten en expertise beschikbaar te stellen en ook logistieke ondersteuning te bieden.

De Ambassadeursfunctie van Lornah Kiplagat is meer dan alleen een symbolische functie. Kiplagat die geboren is in Kenia en circa 6 maanden per jaar in de omgeving van Eldoret traint en verblijft, gaat een belangrijke rol vervullen in het programma Doctor 2 Doctor. Lornah Kiplagat zal met regelmaat het MOI Ziekenhuis in Eldoret bezoeken om de Keniaanse artsen in opleiding te motiveren en de zieke kinderen met gesprekken en sport en spel een hart onder de riem te steken. Daarnaast zal zij Nederlandse artsen die voor langere tijd in Kenia verblijven, uitnodigen voor een kort verblijf in haar sportcentrum nabij Eldoret, zodat ze even kunnen ontsnappen aan de medische hectiek.

Lornah Kiplagat: "Ik ben heel erg enthousiast over Doctor 2 Doctor, dit gezamenlijke initiatief van KLM en VU medisch centrum en ik ben blij dat ik een steentje kan bijdragen. De artsen doen fantastisch werk op een plek waar het hard nodig is. Het MOI Referral Hospital en de artsen kunnen erop rekenen me zeer regelmatig te zien."

"We zijn ontzettend blij dat Lornah Kiplagat zich heeft verbonden aan Doctor 2 Doctor", aldus Brinio Veldhuijzen van Zanten, directeur van KLM Health Services. "Lornah is een zeer sociaal bewogen atlete die met haar Lornah Kiplagat Foundation al diverse activiteiten heeft opgezet om jonge Kenianen een betere toekomst te bieden en door middel van sport en onderwijs investeert in de toekomst van haar geboorteland. De Lornah Kiplagat Foundation sluit naadloos aan op onze visie en we zullen ook gaan samenwerken met haar eigen Foundation. Lornah' s Nederlandse nationaliteit en haar kennis van Kenia en specifiek de omgeving van Eldoret, maakt haar de perfecte Ambassadeur voor Doctor 2 Doctor. KLM Health Services is bijzonder trots dat wij met onze expertise op het gebied van gezond reizen en werken betrokken zijn bij een programma waaraan Lornah Kiplagat haar naam verbonden heeft."