KPMG


Banken investeren steeds meer in maatregelen tegen witwassen

11 juli 2007

11|07|07 - Banken geven wereldwijd steeds meer geld uit aan maatregelen om witwassen te voorkomen.

De afgelopen drie jaar hebben de banken gemiddeld 58% meer geïnvesteerd in witwasbestrijding. In Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Afrika zijn de investeringen zelfs met 70% toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG onder 224 banken in 55 landen. De banken geven het meeste geld uit aan systemen om financiële transacties te monitoren en het trainen van werknemers om verdachte transacties op te sporen. De toegenomen investeringen en aandacht voor training hebben bij 70% van de banken geleid tot meer dossiers van verdachte activiteiten. Het management van de onderzochte banken is bovendien steeds vaker actief betrokken bij witwasbestrijding. Ruim 70% van de banken geeft dat zij op het hoogste niveau betrokken zijn bij het voorkomen van witwassen. Hoewel 85% van de banken beschikt over een internationaal beleidsplan gericht op witwasbestrijding, blijkt minder dan 25% in staat de transacties van een individuele klant en de status van zijn rekening over de grenzen heen te volgen.

Ruim 90% van de banken vindt dat zij voor het zichtbaar maken van verdachte transacties vooral afhankelijk zijn van de waakzaamheid van het personeel. Dit uit zich in de hoge uitgaven voor training de afgelopen drie jaar. De banken blijken face-to-face trainingen het meest toe te passen en deze methode als het meest effectief te zien. Volgens Jack de Raad, partner bij KPMG Integrity & Investigation Services, worden de banken onder druk van de regelgevende instanties steeds vaker gedwongen trainingen op maat te verzorgen en de effectiviteit hiervan aan te tonen. De Raad: Desondanks is het aantal banken dat de effectiviteit meet nog relatief laag.

Ruim 30% van de banken is op dit moment ontevreden over de effectiviteit van de systemen om verdachte transacties op te sporen. Slechts één op de vijf bedrijven is erg tevreden. Banken doen volgens De Raad duidelijk hun uiterste best om witwassen effectief te bestrijden. De Raad: De inspanningen zijn aanzienlijk, maar veel banken hebben moeite om een effectieve strategie gericht op het voorkomen van witwassen te ontwerpen en in te voeren. De inspanningen zijn aanzienlijk, maar veel banken hebben moeite om een effectieve strategie gericht op het voorkomen van witwassen te ontwerpen en in te voeren. Zes van de tien banken vinden bovendien dat de regelgeving onvoldoende steun biedt. Dit is een punt van zorg, want een effectieve coördinatie tussen alle partijen is een van de sleutels om witwassen aan te pakken. Met de groeiende aanwezigheid van banken in de opkomende markten en de lage rentestand wordt de noodzaak tot het aanpakken van witwaspraktijken alleen maar groter.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat de banken steeds meer energie steken in het identificeren van figuren met een prominente publieke functie in landen waar corruptie veelvuldig voorkomt (PEPs). Gemiddeld geeft meer dan 70% van de banken aan een uitgebreide screening uit te voeren op dit soort individuen. Tussen de landen in Europa bestaan echter grote verschillen. In Groot-Brittannië screent bijna 90% PEPs, terwijl in Spanje slechts 29% van de banken en in Italië niet meer dan 13% een screening uitvoert. De Raad: Waar banken in Europa vooral tegenaan lopen is het feit dat een gemeenschappelijke definitie van een PEP in het algemeen ontbreekt en dat in sommige markten zaken doen en politiek vaak nauw verstrengeld zijn. Daarnaast brengt de uitbreiding van de Europese Unie extra risicos met zich mee. Van de tien landen die recent zijn toegetreden kent een aantal geen stringente regels om witwassen te voorkomen. Dit zal nog enige tijd vergen. Duidelijk is in ieder geval dat een wereldwijd meer éénduidig regelgevend speelveld de banken in staat stelt witwaspraktijken effectiever aan te pakken.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

© 2007 KPMG Holding N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.