College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Actueel

9 juli 2007

Advies herhaalreceptuur

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft de minister van VWS geadviseerd om de regeling vrij herhaalbare receptuur niet uit te breiden en te volstaan met de huidige uitzonderingen van insulinepreparaten en orale anticonceptiva. Dit advies is opgenomen in de ministeriële regeling die per 1 juli van kracht is geworden.

Het CBG heeft dit advies uitgebracht op verzoek van de vorige minister van VWS. Uitgangspunt van het advies is de verantwoordelijkheid van de arts om te bepalen of en in hoeverre een uitgegeven recept kan worden herhaald, zodat de regeling niet ten koste gaat van de veiligheid van het gebruik.

Het risico bij vrij herhaalbare receptuur is dat onvoldoende gesignaleerd kan worden of er nog sprake is van therapietrouw, of er bijwerkingen optreden en wat het effect van de behandeling is. Het voorschrijven van geneesmiddelen en de controle op de voortgang van de behandeling behoren tot de verantwoordelijkheid van de arts en gelet daarop is het logisch dat de arts ook verantwoordelijk moet zijn voor de mate waarin een recept herhaald wordt.

Alvorens tot dit advies te komen heeft het CBG de patiënten- en consumentenorganisaties geconsulteerd en zijn hun opmerkingen meegenomen in het voorstel aan het ministerie van VWS.