Politie Haaglanden

Extra persbericht 11 juli

Haaglanden, 11-07-2007

Gezamenlijke aanpak geweldsdelicten werpt vruchten af Minder aangiften geweldpleging

De jarenlange stijging van het aantal geweldsdelicten in de negen gemeenten in de regio Haaglanden is tot staan gebracht. Was in 2006 nog sprake van een stabilisatie van het aantal aangiften van geweld (zoals mishandeling en bedreiging), in de eerste vier maanden van dit jaar is sprake van een daling van veertien procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal verdachten dat door de politie werd aangehouden op verdenking van geweld nam in de eerste maanden daarentegen met acht procent toe tot ongeveer 4400. Beide ontwikkelingen kunnen worden toegeschreven aan het feit dat de aanpak van geweld prioriteit geniet bij politie, Justitie en gemeenten.

Aanpak veelplegers effectief
De daling van geweldsdelicten blijkt uit het eerste kwartaaloverzicht van Politie Haaglanden dat woensdag is besproken in het Regionaal College. In dit college hebben de negen burgemeesters en de hoofdofficier van Justitie in Den Haag zitting. Conclusie van dit kwartaaloverzicht is dat de regio opnieuw iets veiliger is geworden.

Het aantal aangiften van een misdrijf daalde met acht procent. Dit betekent dat de geregistreerde criminaliteit in de afgelopen vijf jaar met een kwart is gedaald. Deze daling wordt voor een deel veroorzaakt door de effectieve, gezamenlijke aanpak van veelplegers onder regie van de gemeenten.

Overigens is niet in alle gemeenten in de regio sprake van een daling in het eerste kwartaal. Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland kenden een stijging van meer dan tien procent, In Rijswijk en Westland was een geringe stijging te zien. In die gemeenten stegen vooral de diefstallen en zakkenrollerijen.

Een regiobrede stijging is te zien op het gebied van diefstallen uit voertuigen en zakkenrollerij. Zakkenrollers slaan voornamelijk toe op markten en in winkelstraten in de centra van Den Haag, Delft en Zoetermeer, Delft en Leidschendam-Voorburg. Waar nodig is de aanpak van deze delicten inmiddels geĂŻntensiveerd.

Deze extra inspanning moet ervoor zorgen dat de winst van de afgelopen jaren niet verloren gaat. Ten opzichte van 2002 is namelijk nog steeds sprake van een aanzienlijke daling van het aantal aangiften van bijvoorbeeld diefstallen en zakkenrollerijen.

Aanpak jeugdige criminelen
Naast de aanpak van geweldsdelicten is de snelle en effectieve aanpak van minderjarigen (12-17 jaar) die strafbare feiten begaan een tweede prioriteit. De kern hiervan is dat de politie samen met ketenpartners in een zo vroeg mogelijk stadium ingrijpt om een mogelijke criminele loopbaan te voorkomen. De politie verwacht dit jaar ruim 3300 minderjarige verdachten bij de officier van Justitie af te leveren. Dat zijn er meer dan vorig jaar. In 85 procent van de gevallen gebeurt dat zelfs al binnen dertig dagen na het eerste verhoor.