Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

Persbericht: Pinautomaat vaker op toonbank verswinkel Datum: 11/07/2007

In 63% van de versspeciaalzaken (groentezaken, viswinkels, bakkers en slagerijen) staat inmiddels een PINautomaat. Dit is een forse stijging ten opzichte van vorig jaar, toen slechts bij de helft van de versondernemers gepind kon worden (51%). De versspeciaalzaken blijven daarmee nog wel achter op het niveau van de totale gevestigde detailhandel. Over de gehele linie accepteert 84% van de ondernemers PINbetalingen. Met name in supermarkten, modewinkels, drogisterijen en DHZ-zaken kan de consument vrijwel overal PINnen. Dit blijkt uit de HBD Monitor Betalingsverkeer, het jaarlijkse onderzoek van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) naar de acceptatie en het gebruik van betaalmiddelen.

De PINautomaten worden ook steeds moderner. In 2006 rapporteerde bijna niemand (slechts 1%) recent een PINautomaat gekocht te hebben. Maar liefst 40% van de PINautomaten bleek vijf jaar of ouder. In 2007 zien we dat 11% van de eigenaren van een PINautomaat het afgelopen jaar een nieuwe PINautomaat kocht en dat het aantal oude automaten van vijf jaar of ouder met 5% afnam. Deze ontwikkeling zet de komende tijd ongetwijfeld door. Veel PINautomaten zijn aan het einde van hun levensduur en moeten worden vervangen door automaten die pasjes met chiptechnologie te kunnen lezen. Op http://www.betaalterminal.nl/ van het HBD kunnen ondernemers nagaan wanneer hun PINautomaat uiterlijk aan vervanging toe is.

Meerderheid heeft detectieapparatuur voor vals geld In de detailhandel speelt contant geld nog een belangrijke rol. Ruim de helft (55%) van de ondernemers in de detailhandel gebruikt een detectieapparaat om vals geld te herkennen. Vooral ultravioletlampen en apparaten die automatisch een signaal geven ingeval van een mogelijk vals biljet zijn populair (35% van alle ondernemers gebruikt een ultravioletlamp, 16% een autodetectieapparaat).

Ondernemer bankiert elektronisch
Maar liefst 81% van de ondernemers maakt gebruik van tele- of internetbankieren. Vorig jaar was dat nog 73%. Nog eens 9% van de ondernemers bankiert zelf, maar zonder computer. De overige winkeliers besteden bankzaken uit aan hun boekhouder.

Factsheet
Een factsheet naar aanleiding van het onderzoek is te downloaden via de website van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel, www.hbd.nl. De rapportage bevat ook gegevens over het gebruik van kassasystemen, scannen aan de kassa en het gebruik van klantpassen. Informatie voor winkeliers over betaalterminals die te koop zijn, is te verkrijgen via www.betaalterminal.nl.