Gemeente Oldenzaal


Oldenzaal voorop in waterbeheersing

gepubliceerd op : 11-7-2007

In het gemeentelijk rioleringsplan (GRP) is o.a. aangegeven hoe zal worden voldaan aan de wettelijke eisen (basisinspanning) rondom de vuiluitworp van de riolering (de zogenaamde overstort problematiek).

Naast de wettelijke verplichtingen geeft Oldenzaal aan verder te willen gaan dan de wettelijke eisen met betrekking tot de vuiluitworpreductie, onder de titel milieumaatregelen.

Hieronder wordt verstaan een scala aan denkbare maatregelen waaronder bijvoorbeeld het van de riolering afkoppelen van afvoerend verhard oppervlak, het groter maken van de berging binnen het rioolstelsel, etc.. Onderdeel van het GRP is het kostendekkingsplan waarin ook de milieumaatregelen zijn opgenomen.

Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP)
In het GRP, dat in oktober 2006 door de raad is vastgesteld, zijn alle beleidsuitgangspunten voor het beheer, onderhoud en nieuwe aanleg van de riolering vastgelegd. Het is een nadere uitwerking van het Waterplan Oldenzaal (raadsbesluit, oktober 2003).

Uitvoering basisinspanning in combinatie met 'milieumaatregelen' Om te voldoen aan de basisinspanning wordt onder andere gewerkt aan de voorbereidingen voor de bouw van twee à drie randvoorzieningen. De eenmalige kans doet zich voor deze randvoorzieningen groter uit te voeren dan strikt noodzakelijk voor de basisinspanning. Hiermee kan invulling worden gegeven aan de in het GRP genoemde 'milieumaatregelen'.

Een randvoorziening is een vloeistofdichte voorziening, welke onderdeel uitmaakt van het rioolstelsel en heeft tot doel de lozing van vuil uit het rioolstelsel op oppervlaktewater te verminderen. Enerzijds door de inhoud van de voorziening (er stort minder afvalwater over) en anderzijds doordat er in de voorziening bezinking optreedt zodat het water dat alsnog overstort, schoner is.

Samenwerking tussen gemeente, provincie en waterschap Gezien het feit dat inspanningen van Oldenzaal grote positieve effecten hebben op de waterkwaliteit en -kwantiteit van het benedenstroomse deel van het watersysteem, overweegt het college om deze eenmalige kans aan te grijpen en doet daarbij een beroep op de gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeente, provincie en waterschap.

Mede met de (financiële) bijdragen van de andere overheden wordt het mogelijk extra voorzieningen te treffen waardoor:
1) de waterkwaliteit van Stakenbeek en Gammelkerbeek sterk zal verbeteren,

2) er minder peilfluctuatie zal optreden in het benedenstroomse gebied,

3) de visvijver op het Hulsbeek (nog) minder belast wordt,
4) er geanticipeerd kan worden op de Europese Kaderrichtlijn Water,
5) de beleving van het stedelijk water positief wordt beïnvloed,
6) er een meerwaarde kan worden bereikt voor projecten die worden uitgevoerd in het kader van de Landinrichting Saasveld Gammelker,
7) er recht wordt gedaan aan de oorspronkelijke kwalificatie van de Stakenbeek en Gammelkerbeek zijnde 'kwaliteitswater'.

Om invulling te geven aan het bovenstaande wordt een bijdrage van waterschap en provincie gevraagd van in totaal EUR 1.150.000,--.