Gemeente Oldenzaal


Gemeente, WBO en Vereniging van Eigenaren eens over plan van aanpak

gepubliceerd op : 11-7-2007

De gemeente Oldenzaal, woonmaatschappij WBO en de Vereniging van Eigenaren van Winkeliers zijn het eens geworden over het plan van aanpak voor de herstructurering van wijkcentrum De Thij.

In dat plan wordt vooral antwoord gegeven op de vraag hoe het vervolgproces eruit moet zien. In september wordt het plan voorgelegd aan de gemeenteraad. Naar verwachting zal behandeling van het plan gelijktijdig plaatsvinden met de nog in voorbereiding zijnde wijkvisie.

Problematiek van wijkcentrum De Thij
Sinds de jaren '90 wordt al gesproken over de toekomst van het wijkcentrum. Het complex is inmiddels dertig jaar oud en heeft zijn uitstraling als kloppend hart van de wijk verloren. In toenemende mate is er sprake van overlast en onveiligheid, waardoor het wijkcentrum zijn kracht verliest als natuurlijke ontmoetingsplek. Ook is er onvoldoende aanbod van woningen voor senioren en zorgbehoevenden. Hierdoor dreigt het wijkcentrum in een neerwaartse spiraal terecht te komen. De drie partijen zijn het erover eens dat er nu maatregelen genomen moeten worden om te voorkomen dat het wijkcentrum afglijdt. Bovendien ziet het college een revitalisering van het wijkcentrum als één van de belangrijkste speerpunten.

Herstructurering
Bij de herstructurering van het wijkcentrum zijn drie partijen betrokken: de gemeente Oldenzaal, woonmaatschappij WBO en de Vereniging van Eigenaren van Winkeliers. Deze laatste partij is een groepering van winkeliers gevestigd in de Thij. De drie partijen willen elk hun eigen en hun gezamenlijke kernbelangen ingevuld zien om het wijkcentrum nieuw leven in te blazen. De herstructurering kan volgens de partijen geen doorgang vinden als deze belangen niet worden behartigd.

Plan van aanpak
Er worden een stuurgroep en een projectgroep geformeerd waarin winkeliers, de WBO en de gemeente zijn vertegenwoordigd. Zij laten zich adviseren door een klankbordgroep waarin mensen worden uitgenodigd op persoonlijke titel zitting te nemen, vanwege hun specifieke kennis van het gebied, de voorzieningen en de betekenis hiervan voor de wijk. Andere belanghebbenden, zoals de kerk, gebruikers van het Noabershuus en wijkorgaan De Thij, worden bij het vervolgproces betrokken. Dit geldt ook voor de direct omwonenden en de overige bewoners van De Thij. Het proces wordt in goede banen geleid door een onafhankelijke procesmanager.

De gemeenteraad zal in september het plan eerst moeten goedkeuren, voordat de volgende stap in het proces kan worden gezet. Ook aan de WBO en de Vereniging van Eigenaren is het plan ter acceptatie voorgelegd.

Het vervolg
Als de gemeenteraad, WBO en de Vereniging van Eigenaren akkoord gaan met het plan van aanpak, wordt begonnen met het opstellen van een concreet programma van wensen. Dit is een concrete uitwerking van de gezamenlijke doelstelling die de partijen hebben geformuleerd. Deze doelstelling luidt: `Het wijkcentrum De Thij is na de herstructurering een wijkcentrum met een eigen identiteit, uniek voor Oldenzaal, bereikbaar en aantrekkelijk voor iedereen. Het is een plek waar iets te beleven valt en er is ruimte om elkaar te ontmoeten. De voorzieningen moeten ook op langere termijn vitaal kunnen zijn. Het woonmilieu is divers en ook geschikt voor senioren en zorgbehoevenden'.

Bewoners, belanghebbenden en andere belangstellenden worden uitgenodigd om op een informatieavond mee te praten over de concrete uitwerking van deze doelstelling. De datum van de informatieavond wordt nog nader bekend gemaakt. Op basis van die bevindingen worden in 2008 de plannen stap voor stap verder uitgewerkt. Uiteindelijk is het streven rond 2010 het nieuwe wijkcentrum gereed te hebben.