Partij van de Arbeid

Vragen van het lid Wolbert (PvdA) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over de wijze van indiceren door het CIZ


1. Heeft u de uitzending van het TV-programma Zembla gezien over de wijze van indiceren voor AWBZ-zorg door het CIZ?


2. Herinnert u zich uw toezegging aan de Kamer dat het CIZ haar werkachterstanden met ingang van 1 juli 2007 zou hebben weggewerkt? Zo ja, wat is de laatste stand van zaken?


3. Is er inderdaad sprake van een (directe) relatie tussen het telefonisch afhandelen van de aanvragen en de opgelopen werkachterstanden?


4. Gelden er heldere en eenduidige instructies binnen het CIZ voor het telefonisch of via dossieronderzoek afhandelen van aanvragen voor een indicatie?


5. Heeft de staatssecretaris beleidsaanwijzingen gegeven die ertoe hebben geleid dat het CIZ op deze wijze is gaan indiceren? Zo nee, bent u dat van plan te gaan doen?


6. Kunt u over het jaar 2006 aangeven in welk percentage van de gevallen aan de beoordeling van een aanvraag voor een indicatiebesluit een huisbezoek ten grondslag heeft gelegen? Wijkt dit percentage huisbezoeken af van het aantal huisbezoeken dat op grond van de werkinstructies verwacht had mogen worden? Zo ja, heeft u daarvoor een verklaring?


7. Laten de werkinstructies ruimte om de drie cases, zoals in de Zembla-uitzending gepresenteerd, zonder huisbezoek af te handelen? Zo nee, hoe heeft dat dan toch kunnen plaatsvinden?


8. Laten de werkinstructies voor de indicatiesteller voldoende (vrije) ruimte om niet alleen mechanisch de instructies en regels te volgen, maar professioneel invulling te geven aan de indicatiebeslissing toegesneden op de concrete en individuele situatie van de cliënt?


9. Op welke wijze is bij het CIZ voorzien in een kwaliteitsborging voor het behandelen van aanvragen?


10. Is het te overwegen, in die situaties waarin het indicatieverzoek niet of niet volledig wordt gehonoreerd, standaard aan te bieden desgevraagd door middel van een huisbezoek het op de aanvraag genomen indicatiebesluit nader toe te lichten?


11. Wat is de opleiding van CIZ medewerkers, behalve dat ze uiteraard goed ingevoerd zijn in de wijze waarop de beslisboom van het CIZ gehanteerd dient te worden en de claimbeoordeling plaats vindt?


12. Bent u van mening dat rechterlijke uitspraken door het CIZ altijd onverkort en volledig moeten worden gevolgd?


13. Kunt u aangeven hoe het komt dat in de beleving van de aanvragers de uitspraak van de rechter niet goed of niet volledig is uitgevoerd?


14. Wilt u overwegen om in die gevallen waarin een bezwaarprocedure is opgestart, voorafgaand aan en ter onderbouwing van de beslissing op bezwaar, standaard altijd een huisbezoek te laten afleggen in die gevallen waarin zo'n bezoek niet heeft plaatsgevonden? Wilt u daarbij ook overwegen dit huisbezoek te laten afleggen door een indicatiesteller die de desbetreffende zaak nog niet eerder in behandeling heeft gehad? Zo nee, waarom niet?


15. Hoe kunnen de voorstellen, zoals u die in uw brief aan de Kamer d.d. 29 mei 2007 heeft gepresenteerd, mede bijdragen aan het voorkomen van deze knelpunten binnen de procedure van indicatiestelling?

Uitzending TV-programma Zembla van zondag 8 juli 2007 2 TK 2006/07, 30 800 XVI, nr. 145

Uitzending TV-programma Zembla van zondag 8 juli 2007

TK 2006/07, 30 800 XVI, nr. 145

Informatie uit de Tweede Kamer gecombineerd met achtergronddossiers en het laatste politieke nieuws. Informatie ter oriëntatie op een bezoek, uitleg over hoe wetten tot stand komen en een rondgang door de geschiedenis van de Staten-Generaal. Kijk nu op www.tweedekamer.nl