Senternovem


11-07-2007 | Verantwoording Wbb voortaan volgens nieuwe sisa systematiek

Binnenkort komt er een wijziging in de wet- en regelgeving Wbb, die gevolgen heeft voor de budgethouders Wbb en hun verantwoording over de meerjarenprogramma's Wbb. Vanaf het verantwoordingsjaar 2007 loopt de verantwoording volgens de nieuwe systematiek single information, single audit (sisa). Deze systematiek vervangt de huidige systematiek waarbij de budgethouders Wbb aan het einde van de meerjarenperiode verantwoording afleggen aan het ministerie van VROM op de wijze zoals bepaald in de Regeling financiële bepalingen bodemsanering 2005. VROM en Bodem+ werken in overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de voor sisa noodzakelijke wijzigingen in wet- en regelgeving Wbb.

Achtergrond
In oktober 2004 heeft de stuurgroep Brinkman het rapport "Anders gestuurd, beter bestuurd" uitgebracht. Deze stuurgroep kwam tot de conclusie dat er teveel specifieke uitkeringen zijn en dat de verantwoording over de specifieke uitkeringen omslachtig was georganiseerd. Besloten is dat het Rijk bij de verdeling van taken en verantwoordelijkheden zal sturen op hoofdlijnen. Concreet betekent dit dat het aantal specifieke uitkeringen wordt verminderd en dat ten aanzien van de overige specifieke uitkeringen - waaronder het bodemsaneringsbudget - het principe van single information single audit (sisa) wordt ingevoerd.

Wat betekent dit?
De kern van sisa is dat het Rijk naar informatie vraagt die zoveel mogelijk aansluit bij de informatiebehoefte en verantwoordingsmomenten van de gemeenten en provincies zelf.
Dat betekent dat het Rijk in principe voldoende heeft aan het jaarverslag en de jaarrekening van een provincie, gemeente en gemeenschappelijke regeling. Deze jaarstukken moeten met een bijlage, waarin de verantwoordingsinformatie staat opgenomen, ieder jaar volgend op het jaar waarover verantwoording wordt afgelegd, uiterlijk 15 juli aan het Rijk worden aangeleverd.

De jaarlijkse bijlage bevat voor wat betreft bodem alleen de verantwoording over de bestedingen. Na het einde van de programmaperiode bevat de bijlage ook eenmalig een verantwoording over de geleverde prestaties. In de sisa bijlage staat geen beleidsinformatie. Het ministerie van VROM kan deze informatie eventueel zelf verzamelen.

Wijziging wet- en regelgeving Wbb
Het ministerie van Binnenlandse Zaken komt met een verzamelwet en verzamelbesluit waarmee onder andere de Wet bodembescherming respectievelijk het Besluit financiële bepalingen bodemsanering worden gewijzigd. Verder verzorgt de beleidsafdeling bij VROM in samenwerking met Bodem+ de wijziging van de Regeling financiële bepalingen bodemsanering i.v.m. sisa.

In 2006 is al een eerste tranche van specifieke uitkeringen voor sisa aangepast, waaronder ISV. Naar verwachting en volgens de planning van Binnenlandse Zaken zal sisa voor de overige specifieke uitkeringen (waaronder dus Wbb) worden ingevoerd per 1 januari 2008.

Meer informatie
Zodra er meer duidelijkheid komt over de wijzigingen in wet- en regelgeving Wbb, informeert Bodem+ u daarover. In het najaar zal Bodem+ de bevoegde overheden Wbb verder voorlichten over wat de komst van de sisa systematiek betekent voor de verantwoording vanaf volgend jaar. Heeft u vragen over dit onderwerp dan kunt u binnen Bodem+ contact opnemen met Monique Nelissen (m.nelissen@senternovem.nl , 070 3735 845).

Wilt u meer algemene informatie over sisa? Kijk dan in het dossier Single information, single audit op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.