Provincie Gelderland

Nr.2007-326

Arnhem,11 juli 2007

GELDERLAND INVESTEERT 1,5 MILJOEN IN NANOTECHNOLOGIE

De provincie Gelderland heeft besloten om 1,5 miljoen euro te investeren in het innovatieprogramma Nano for Vitality (N4V). Het programma gaat subsidies verlenen aan bedrijven die onderzoek laten doen naar de toepassing van nanotechnologie in voeding en gezondheid. Nanotechnologie is technologie op bijzonder kleine schaal. Een nanometer heeft een lengte van een miljoenste millimeter.

De technologie
Verwacht wordt dat nanotechnologie een belangrijke bijdrage kan leveren in de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve producten. De technologie is sterk in opkomst en heeft veel potentie, maar tot op heden concentreert het zich nog op fundamenteel onderzoek. Met behulp van nanotechnologie is het straks bijvoorbeeld mogelijk om medicijnen te ontwikkelen die pas actief worden op de plek waar het nodig is, met een enorme reductie van de benodigde hoeveelheid. Ook kan de technologie gebruikt worden bij het monitoren van voedingsmiddelen op moleculair niveau ten behoeve van voedselveiligheid en is het mogelijk om kunstmest te ontwikkelen die alleen actief is als de omgevingsfactoren (vochtigheid en temperatuur) in orde zijn.

Behoefte en draagvlak
Er bestaat een grote behoefte aan innovatie op het gebied van voedsel en gezondheidsproducten. De ontwikkelingen met betrekking tot vergrijzing, obesitas (vetzucht) en gezondheidszorg vragen om innovaties die bijdragen aan de 'kwaliteit van leven' in een brede context. Het gaat om effectieve, lekkere, veilige en gezonde producten met hoog gebruiksgemak en functionaliteit. De provincie Gelderland onderkent deze behoefte en onderstreept in haar coalitieakkoord 2007-2011 het belang van nieuwe technologieën in de voedsel- en gezondheidssector. Binnen N4V zal ook bijzondere aandacht worden besteed aan de maatschappelijke aspecten en risico's van de toepassing van nanotechnologie bij voeding en gezondheid. Een open dialoog in de samenleving is nodig voor het creëren van maatschappelijk draagvlak.

Bijzondere regionale rol
De regio Oost Nederland neemt een bijzondere plaats in. Het niveau en de concentratie van kennis op het gebied van nanotechnologie is in Oost-Nederland ongekend op Europese schaal. MESA+ in Twente, het NanoLab in Nijmegen en de onderzoeksgroep BioNT in Wageningen zijn kennisinstituten die op wereldniveau onderzoek verrichten. BioNT concentreert zich op de toepassing van nanotechnologie in voeding. Het centrum heeft het onderzoeksprogramma op dit gebied voor de Europese Unie geschreven. Het NanoLab in Nijmegen doet onderzoek naar de toepassing van nanotechnologie op eiwitten en macromoleculen.

Naast de provincie Gelderland investeren het Ministerie van Economische Zaken en de provincie Overijssel in Nano for Vitality. Het programma zal een omvang hebben van tussen de 11 en 22 miljoen euro.