Gemeente Rotterdam

Drs J.C. (Hans) Blankert wordt per 1 september de nieuwe voorzitter van de Economic Development Board Rotterdam (EDBR), het adviesorgaan van het Rotterdamse college van B&W voor de ontwikkeling en versterking van de Rotterdamse economie. Hans Blankert volgt daarmee Dr Steven van Eijck op die vanaf september op verzoek van het college voorzitter van de Stichting Jongerenhoofdstad 2009 wordt.

Hans Blankert studeerde aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit en is een Rotterdammer in hart en nieren. Wethouder Mark Harbers (Economie) "Hans Blankert is door zijn indrukwekkende staat van dienst iemand die deze belangrijke brugfunctie tussen de ambities van ondernemers en de overheid kan vervullen." Blankert was onder andere voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW en van de sportkoepel NOC*NSF. Hans Blankert en bekleedde (en bekleedt) een veelheid aan voorzitterschappen en bestuursfuncties in het bedrijfsleven, bij culturele instellingen, adviesorganen en platforms. Blankert zegt over zijn functie als EDBR-voorzitter: "Zo kan ik iets voor Rotterdam doen, dat spreekt me aan".

Hans Blankert wordt in zijn functie ondersteund door de beide vice-voorzitters van de EDBR, Mr. Paul Nouwen en Ing Michael Lints. Het drietal vormt het dagelijks bestuur van de economische ontwikkelings- en adviesraad. Het team EDBR, onder leiding van algemeen secretaris drs Sander de Iongh, zorgt voor verdere ondersteuning van het adviesorgaan. Blankert gebruikt de zomerperiode om zich voor te bereiden op zijn nieuwe functie. Hij doet dit door onder andere gesprekken te voeren met betrokkenen binnen en buiten het netwerk van de EDBR, zoals ondernemers en organisaties en partijen die een rol (kunnen) spelen in de ontwikkeling van de Rotterdamse economie. Blankert zal het ontwikkelde beleid en de ingezette activiteiten van de EDBR continueren.

De EDBR werd in 2004 opgericht op initiatief van de toenmalige wethouder Wim van Sluis en bestaat uit drie onderdelen. Allereerst uit de Rotterdamse Board, de Economic Development Board Rotterdam, waarin zo'n dertig gezaghebbende vertegenwoordigers van het lokale en regionale bedrijfsleven, kennisinstituten en culturele en maatschappelijke organisaties samenwerken.

De EDBR kent sinds het begin een internationale equivalent, de zogeheten International Advisory Board Rotterdam. Dit gremium bestaat uit zo'n 15 toppers uit het internationale bedrijfsleven, wetenschap en politiek en staat onder voorzitterschap van oud-premier Ruud Lubbers. De jongste loot aan de EDBR-stam is de YoungEDBR, onder voorzitterschap van Michael Lints. Dit is de eerste jongerenadviesraad in Nederland op het gebied van economische ontwikkeling.

Eerder dit jaar besloot het college van B en W de EDBR meer op afstand van de gemeentelijke organisatie te plaatsen om daarmee de rol van onafhankelijk adviseur te versterken.

Bron: Bestuursdienst, 11-07-2007