Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Ondernemers en passanten positiever over ontwikkeling veiligheid op Boulevard-Zuid

Zowel ondernemers als passanten zijn positiever over de ontwikkeling van de veiligheid op de Boulevard-Zuid (= Beijerlandselaan en Groene Hilledijk) in Hillesluis dan in de eerdere jaren.

Onderzoek
Dit blijkt een onderzoek naar de veiligheidsbeleving dat in maart 2007 voor de 4e maal is uitgevoerd in opdracht van de stadsmarinier en de deelgemeente Feijenoord. Eerdere metingen hadden plaats in 2003, 2004 en 2005.

Veel respons
Aan alle 189 ondernemers in dit winkelgebied is persoonlijk een vragenlijst overhandigd; 174 vragenlijsten kwamen retour, een respons van 92%. Voor het onderzoek onder de passanten werden 180 interviews afgenomen.

Verbetering veiligheid
45% van de ondernemers vindt dat de veiligheid het afgelopen jaar is verbeterd en nog eens 45% vindt dat deze gelijk is gebleven. Van de passanten meent 19% dat de veiligheid is toegenomen en tweederde dat deze gelijk is gebleven. De passanten en de ondernemers voelen zich veiliger in het winkelgebied.

(on)veiligheidsgevoel
Bijna 60% van de ondernemers voelt zich nooit of zelden onveilig; in 2003 was dit 43%. De meeste passanten (86%) voelen zich altijd veilig. Als men zich onveilig voelt, dan is dat vooral in de avonduren.

Grootste ergernissen
Ondernemers storen zich het meest aan rommel op straat (51%), hondenpoep (46%) en parkeeroverlast (34%). Problemen die zij graag het eerst aangepakt zouden willen zien. Ook voor de passanten zijn rommel op straat (46%) en hondenpoep (32%) de grootste ergernissen.

Overlast groepen jongeren
Opvallend is dat vrijwel alle genoemde buurtproblemen zowel volgens de ondernemers als volgens de passanten veel minder vaak voorkomen dan in eerdere jaren. Klaagde bijvoorbeeld in 2003 nog 62% van de passanten over overlast door groepen jongeren, nu is dat afgenomen tot 22%.

Minder klachten drugsoverlast
Ook over drugsoverlast zijn er aanzienlijk minder klachten: in 2003 stoorde 44% van de passanten zich hieraan; nu is dat slechts 8%. De enige toename van klachten is te zien bij winkeliers, die signaleren dat er steeds meer gaten en verzakkingen in de bestrating zijn.

Winkeldiefstal
Drie van de vijf ondernemers was het afgelopen jaar slachtoffer van een of meer vormen van criminaliteit. Het gaat dan vooral om winkeldiefstal (37%, evenveel als in 2005 maar veel minder dan in 2003) en bedreiging en intimidatie (29%, meer dan in 2005 maar minder dan in 2003). Ook werd 23% van de bedrijfspanden beklad.

Overige vormen van criminaliteit
Alle overige vormen van criminaliteit zijn afgenomen ten opzichte van 2005 en zeker ten opzichte van 2003. Van de 180 passanten geven er twee aan wel eens bedreigd te zijn.

Tijd = geld
De aangiftebereidheid blijft laag; bij bedreiging en intimidatie doet slechts 5% van de winkeliers aangifte en bij winkeldiefstal 13%. Alleen bij vernieling vult tweevijfde van de winkeliers een aangifteformulier in. De ondernemers doen vooral geen aangifte omdat zij vinden dat dit teveel tijd kost in verhouding tot de geleden schade.

Cameratoezicht staat aan
Begin 2006 werd cameratoezicht ingevoerd op de Boulevard-Zuid. 89% van de ondernemers en driekwart van de passanten staat hier (zeer) positief tegenover. De helft van de ondernemers en passanten voelt zich veiliger door de cameras; bij een klein deel leiden de cameras juist tot onveiligheidsgevoelens.

Zichtbaarheid politie
De zichtbaarheid van de politie is gelijk gebleven: 41% van de passanten ziet vaak politie in het winkelgebied. De zichtbaarheid van toezichthouders na evenwel af: in 2005 gaf de helft van de passanten aan vaak toezichthouders op de Boulevard te zien; in 2007 is dat afgenomen tot een derde. Opvallend is dat 37% van de passanten vindt dat zij niet bijdragen aan de veiligheid.