Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Inwoners positief over wonen en leven in Hoogezand-Sappemeer - persbericht 059, 2007

De inwoners van Hoogezand-Sappemeer zijn positief over het wonen, de woonomgeving en de leefbaarheid in de gemeente.

Dit blijkt uit een grootschalige enquête die in maart dit jaar gehouden is onder alle huishoudens en 1.000 mogelijke starters in de gemeente. Het beleid van de afgelopen jaren werpt merkbaar zijn vruchten af. Op vrijwel alle fronten scoort de gemeente beter dan bij een vergelijkbaar onderzoek in 2002.

Christelijke Woningstichting Talma, Volksbelang Wonen en Welzijn en de Gemeente Hoogezand-Sappemeer hebben gezamenlijk het uitgebreide onderzoek naar woningmarkt en leefbaarheid uitgevoerd. De respons op het onderzoek bedraagt 22%. In totaal zijn ongeveer 3.450 vragenlijsten ingevuld. De uitkomsten vormen daarmee een belangrijke basis voor het nieuwe Woonplan 2008-2012.

Woningmarkt en woonwensen

In alle wijken scoorden de woning op de meeste punten beter dan in 2002. De huishoudens waarderen de woning met gemiddeld een 7,5.

Verhuizen

Ongeveer 25% van de huishoudens geeft aan binnen 5 jaar te willen verhuizen. Dit komt overeen met het landelijk gemiddelde.

Uit de woonwensen van de mensen die mogelijk willen verhuizen, zijn twee hoofdstromen te herleiden. Een groep mensen wil opstromen op de woningmarkt en zoekt iets groters, iets duurders en meer ruimte. Een andere groep mensen wil afstromen en zoekt iets kleiners, comfortabeler, gelijkvloers en dichtbij voorzieningen.

Woonwensen

In algemene zin is de belangstelling voor de koopsector groter dan voor de huursector.

Starters hebben vooral belangstelling voor een bestaande woning. Specifieke nieuwbouw voor deze groep blijkt niet strikt noodzakelijk. Het huidige aanbod en vrijkomend aanbod bij doorstroming kunnen goed in de vraag van starters voorzien.

In de leeftijdsgroep van 55 tot 75 jaar neemt de behoefte aan gelijkvloerse woningen toe. De voorkeur gaat daarbij vooral uit naar grondgebonden gelijkvloerse woningen. In de categorie boven de 75 jaar is de vraag naar appartementen het grootst. Andere gewilde woningen in deze leeftijdsgroep zijn gelijkvloerse grondgebonden woningen en zorgwoningen.

Vanaf de leeftijd van 55 jaar verschuift de voorkeur voor huren van 47% naar 68%.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de binding van inwoners met de gemeente en de eigen kern of wijk sterker zou kunnen zijn. Naast de ambitie om meer mensen in de gemeente in te laten stromen, is dit een aandachtspunt.

Leefbaarheid

Ook de woonomgeving en de voorzieningen scoren in alle wijken op meerderheid van punten beter dan in 2002. De woonomgeving scoort op alle punten beter dan in het vorige onderzoek en krijgt van de huidige inwoners gemiddeld een 7,2. De voorzieningen scoren op 1 punt hetzelfde, op 9 punten beter en op 2 punten slechter dan in 2002. Dit laatste heeft te maken met de lagere waardering over de nabijheid van bussen en de busverbindingen in verband met het inkrimpen van de buslijndiensten van Arriva. In totaliteit worden de voorzieningen door de inwoners gewaardeerd met gemiddeld een 6,8.

Aandachtspunten

De speelgelegenheden voor jongere en oudere kinderen en het onderhoud van wegen, trottoirs, voetpaden en fietspaden scoren wel beter dan in 2002, maar zijn nog wel punten die aandacht verdienen volgens de uitkomsten van het onderzoek.

Hoewel bewoners van een aantal wijken aangeven zich vrijwel nooit onveilig te voelen in hun eigen woonbuurt, is de beleving van veiligheid in vrijwel alle buurten minder goed dan in 2002. Ook ervaart men meer overlast van verkeer dan in 2002.

In algemene zin stemmen de uitkomsten tot tevredenheid. Op een aantal punten is verdere verbetering mogelijk. Dit zal in de aanloop naar het nieuwe Woonplan verder besproken worden met wijkteams en andere organisaties. In ieder geval zijn door het onderzoek zowel de positieve punten als de knelpunten op het gebied van het wonen en leven in Hoogezand-Sappemeer aanwijsbaar en kan waar mogelijk het beleid hierop afgestemd worden.


* persbericht 059, bijlage; rapport Woningmarkt- en leefbaarheidsonderzoek 2007.pdf