Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Eigen risico treft chronisch zieken

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie is onaangenaam getroffen door het wetsvoorstel van Minister Klink (Volksgezondheid) waarin de no-claimregeling wordt vervangen door een eigen risico van 150 euro per jaar. Volgens directeur Iris van Bennekom zijn vooral chronisch zieken en gehandicapten de dupe van de voorstellen. Zij noemt die "onrechtvaardig".

In het voorstel van Klink krijgt iedereen een eigen risico van 150 euro maar worden mensen die veel medicijnen gebruiken jaarlijks voor 40 euro gecompenseerd. Van Bennekom: "In het regeeraccoord staat dat chronisch zieken en gehandicapten van het nieuwe systeem van eigen betalingen zouden worden uitgezonderd. Dat is heel wat anders dan een beperkte compensatie."

De NPCF stoort er zich aan dat de compensatie alleen wordt gegeven aan mensen die veelvuldig medicijnen gebruiken. "Er zijn heel wat mensen die geen medicijnen gebruiken maar wel vanwege hun ziekte hoge kosten hebben, bij voorbeeld therapieën", aldus Van Bennekom. Zij wijst er ook op dat de regeling enorme administratieve lasten met zich brengt voor patiënten en zorgverzekeraars.

De NPCF is tegenstander van het invoeren van een verplicht eigen risico omdat een dit een afwenteling is van de collectieve lasten naar het individuele niveau. De organisatie is wel voorstander van een vrijwillig eigen risico. Van Bennekom: "Op die manier blijft het beginsel van solidariteit gehandhaafd en kan de verzekerde zelf de hoogte van zijn eigen risico bepalen." Zij wijst er op dat vergelijkbare maatregelen uit het verleden, zoals de medicijnknaak en de no-claimregeling, nooit aantoonbaar hebben bijgedragen aan de doelmatigheid en de kwaliteit van de zorg. "Het heeft altijd meer gekost dan het heeft opgeleverd."

11 July 2007

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400