Gemeente Zoetermeer

Sociale redzaamheid werknemers DSW vergroot

De wethouders Tilly Zwartepoorte (Leidsendam-Voorburg), Jos Bolte (Rijswijk) en Edo Haan (Zoetermeer) reiken op woensdag 11 juli aanstaande op feestelijke wijze certificaten uit aan 54 medewerkers van de Dienst Sociale Werkvoorziening (DSW) Rijswijk e.o.

De medewerkers volgden drie aangepaste cursussen: sociale vaardigheden, budgetteren en rekenen en Nederlandse taal bij Mondriaan Educatie. Volgens een cursist: "Mijn allereerste certificaat ooit".

Met deze cursussen slaan de DSW, de gemeenten Rijswijk, Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer en Mondriaan Educatie de handen ineen. Het doel is voor een groep burgers, die vaak vergeten wordt, de sociale redzaamheid binnen DSW en in de maatschappij te vergroten. Daartoe zijn de cursussen aangepast aan het niveau van de deelnemers. Zo werd er gewerkt in kleine groepen met veel tijd voor individuele begeleiding. Hoewel de cursisten in eerste instantie sceptisch stonden ten opzichte van de cursus, zijn zij nu bijzonder trots. Een cursist gaf in het begin aan: "Ik kom alleen maar kijken, omdat mijn leidinggevende dit aanraadde. Op school kon ik niet goed leren en lachte men me uit. Ik kan niet lezen of schrijven en dat lukt me ook nooit." Elf weken later leest hij een stukje tekst voor en laat hij vol trots zijn werkboek zien. Bij de laatste toets had hij nul fouten.