Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 167

datum: 6 juli 2007

Op 11 juli in De Eemlandhoeve, Bunschoten
Speeddating tijdens conferentie Stad zoekt Boer

Tijdens de conferentie Stad zoekt Boer gaan hoofdrolspelers uit de Amersfoortse regio aan de slag met nieuwe initiatieven voor het Nationaal Landschap Arkenheem Eemland. Het doel is nieuwe verbindingen te leggen en daarvoor wordt onder meer de methode van speeddating ingezet. De conferentie zal leiden tot het Akkoord van Amerfoort, waarin de afspraken van de conferentie worden vastgelegd. Ook de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Gerda Verburg, zal aan de conferentie deelnemen.

De gemeente Amersfoort en het Nationaal Landschap Arkemheen Eemland zijn initiatiefnemer van de conferentie. De organisatie van de conferentie is in handen van Management- en Management- adviesbureau BMC, De Eemlandhoeve, Mensenland en de Ontmoeting.

Het Akkoord van Amersfoort
Het programma van de conferentie gebruikt een aantal nieuwe technieken om een uniek resultaat te bereiken. Zo wordt de techniek van 'speeddating' ingezet om 'matches' te maken. Deze nieuwe verbindingen worden vastgelegd in het Akkoord van Amersfoort, dat rond 16.00 uur door wethouder Hans van Daalen wordt gepresenteerd. Aansluitend zal minister Gerda Verburg haar reactie op het akkoord geven.

Thema's
Het centrale thema is 'verbinden':

- Fysiek - het verbinden van de stad met het ommeland voor mens en dier via grote groene- en waterstructuren waardoor de verschillende landschappen de stad in komen. Zo kunnen de inwoners van de stad fietsend en wandelend de omliggende landschappen bereiken.
- Sociaal - het in contact brengen met elkaar van agrari?rs en natuurbeschermers, scholieren, bewoners van de nieuwe wijken, ondernemers van recreatievoorzieningen en andere betrokkenen.
- Economisch - zodat publieke en private partijen elkaar ondersteunen in het investeren in de kwaliteit van stad en land en hierbij streven naar goede woon- en werkgebieden.

Lokale overheid
Amersfoort is op zoek naar de rol die de lokale overheid kan spelen in het bundelen, ondersteunen en begeleiden van de initiatieven voor multifunctionele landbouw. De gemeente wil een extra impuls geven aan de samenwerking tussen (inwoners en bedrijven uit) de stad en het platteland rondom deze thema's. Amersfoort ziet dit als een vraag die bij meerdere grotere gemeenten speelt bij de invulling van stad -land relaties.

Innovatiegroepen Nationaal Landschap
Tijdens de conferentie zullen innovatiegroepen van het Nationaal Landschap hun voorstellen presenteren over 'groene en blauwe diensten', innovaties in de melkveehouderij, de educatieve en recreatieve ontsluiting van het platteland en 'de voedselstrategie', een strategie om streekproducten in de regio te gebruiken. De ontwikkeling van de innovaties is financi?el ondersteund door de provincie Utrecht.

De innovatiegroepen, Amersfoortse kennis- en adviesinstituten en de 'gebruikers van de stad' zoals woningcorporaties, zorginstellingen en private partijen gaan met elkaar op zoek naar verbindingen. Op deze manier wordt de energie en kennis uit het gebied verbonden met de kennis en innovatie uit de advieswereld en met het marktdenken en de investeringsmogelijkheden uit de private sector.

Voor aanmelding en meer informatie kunt u contact opnemen met: Nandus van der Sluijs, communicatie-adviseur SOB gemeente Amersfoort, telefoon 033 - 469 5011 of e-mail n.vandersluijs@amersfoort.nl.

Programma

30. ontvangst
09.00 start programma: presentaties en werksessies 12.00 lunch en speeddating/matches
13.00 werksessies en plenaire bespreking
speeddating/matches
15.00 presentatie Akkoord van Amersfoort door wethouder Hans van Daalen toespraak door minister van LNV Gerda Verburg

forumdiscussie
17.00 borrel

---- --