B EN W BERICHTEN 2007 - 23 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 26 JUNI

Burgemeester

1. (26-06) Het college stelt op woensdag 11 juli 2007 van 13.00 tot 17.00 uur de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor een diploma-uitreiking van het Rotterdams Ambassadrices Netwerk. De ambassadrices zijn opgeleid om in de Rotterdamse wijken moeilijk bereikbare vrouwen te motiveren voor inburgeringscursussen. Wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur) treedt hierbij op als gastheer.

2. (26-06) Het college gaat akkoord met het bezoek van burgemeester Opstelten en wethouder Bolsius aan Londen op 6, 7 en 8 juli voor de start van de Tour de France. Het bezoek is op uitnodiging van de Tourdirectie en het Londense organisatiecomité. Het gemeentebestuur wil rond 2010 de start van de Tour in Rotterdam laten plaatsvinden.

3. (26-06) Het college stemt in met de nieuwe opzet van het Bestuurlijk Platform Zuidvleugel en heeft de bestuurlijke vertegenwoordiging in het Bestuurlijk Platform Zuidvleugel vastgesteld. Namens Rotterdam en de Stadsregio Rotterdam nemen deel: burgemeester Opstelten, wethouder Baljeu en portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening van de Stadsregio Rotterdam, de heer J. Wolf. Eerste vervanger voor de leden is wethouder Karakus.

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs

1. (26-06) Het college heeft de statuten voor de Stichting Integrale Dienstverlener Onderwijs (SIDO) voor goedkeuring voorgelegd aan de provincie Zuid-Holland. Daarna kan de officiële oprichting van de SIDO per 1 oktober 2007 bij de notaris plaatsvinden. De stichting gaat administratieve en personele diensten verlenen aan de scholen voor het openbaar onderwijs in Rotterdam en daarbuiten. Dit is noodzakelijk vanwege de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs.

Wethouder Economie, Haven en Milieu

1. (26-06) Het college heeft als aandeelhouder ingestemd met de definitieve begroting 2007 van de Ontwikkelingsmaatschappij Stadshavens Rotterdam N.V. en met een investering van E 130.000,- in een klimaatbeheersingsinstallatie in het conferentiecentrum van Droogdok 17. Tevens werd met het oog op de opheffing van de N.V. uitstel verleend voor het indienen van de jaarrekening 2006.

2. (26-06) Het college vraagt de raad in te stemmen met het concept van de 1e wijziging van de DCMR beleidsbegroting 2007 en met het concept van de beleidsbegroting DCMR 2008. Dit onder voorbehoud van de uitkomsten van de Rotterdamse begrotingsbehandeling.

3. (26-06) Het college heeft besloten om wethouder Harbers (economie, haven en milieu) te benoemen als lid van het bestuur van de volgende stichtingen en samenwerkingsverbanden: Stichting Kennisfrastructuur Mainport Rotterdam, Academie Centre TransPORT, Stichting Leerstoel Haveneconomie, Nationale Havenraad en Regionale Commissie Rijn- en Maasmond en het Bestuurlijk Overleg ROM-Rijnmond.

4. (26-06) Het college heeft het aangepaste protocol 'Taakverdeling ter zake van de toepassing van meervoudige handhavingsbevoegdheden in Zuid Holland' vastgesteld. Hierin zijn afspraken gemaakt over wie controleert en toezicht houdt op het voorkomen van handelingen die de bodem kunnen verontreinigen. De provincie Zuid-Holland is verantwoordelijk voor het protocol, waarin vermeld staat dat alle overheidsinstellingen binnen de provincie verplicht zijn een protocol vast te stellen.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (19-06) Het college heeft de vijf bestuursleden van de stichting KunstAccommodatie Rotterdam (SKAR) benoemd. SKAR beheert 269 ateliers en werkruimtes in 22 panden voor kunstenaars uit alle disciplines.

2. (26-06) Het college heeft nadere regels vastgesteld voor het verlenen van subsidie voor het verbeteren van bewoonde gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden die in het bezit zijn van toegelaten instellingen. De regels bieden toegelaten instellingen de mogelijkheid om een extra subsidiebijdrage te verkrijgen wanneer zij grootschalig onderhoud plegen aan een pand dat is aangemerkt als monument of beeldbepalend pand. Die extra bijdrage bedraagt maximaal 50% van de extra kosten die noodzakelijk zijn om het bijzondere of monumentale karakter van het pand in stand te houden. Voor panden die in bezit zijn van particuliere instellingen, blijven de bestaande regelingen gewoon van kracht.

3. (26-06) Het college heeft besloten dat artsen van de GGD tot 1 juli 2008 de medische advisering in het kader van de Wet Inburgering verrichten. De directeur GGD is gemandateerd om artsen hiertoe aan te wijzen. De advisering moet worden aangevraagd indien een verzoek tot ontheffing van de inburgeringsplicht wordt ingediend. Kosten van het medisch advies worden aan de aanvrager vergoed als betrokkene op grond van dat advies in aanmerking komt voor ontheffing van de inburgeringsplicht. Dit gebeurt ook indien als gevolg van het medisch advies bijzondere examenomstandigheden worden geadviseerd. Het college stelt dan ook de gemeenteraad voor om hiermee de motie van de raadsleden A. Verwijs (Groenlinks), M. Talbi (PvdA) en A. Yildirim (CDA) als afgedaan te beschouwen. Deze motie vroeg om een vergoedingsregeling.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (26-06) Het college stelt de gemeenteraad voor om de bezwaren inzake een voorbereidingsbesluit voor gronden gelegen aan de President Rooseveltweg ongegrond te verklaren. Het voorbereidingsbesluit dient om de realisatie van een baggerdepot mogelijk te maken.

2. (26-06) Het college stelt de gemeenteraad voor om de Rotterdamse bouwverordening aan te passen overeenkomstig een aantal door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voorgestelde wijzigingen. Daarnaast stelt het college de gemeenteraad voor in de bouwverordening een aansluitverplichting op het warmtenet op te nemen voor nieuw op te richten gebouwen binnen Hoogvliet, het grootste gedeelte binnen de Ring en de overige gebieden van de stad waar een warmtedistributienet aanwezig is of wordt voorzien. Tot slot stelt het college de raad voor de bij de bouwverordening behorende kaart met bebouwingszone's te actualiseren aan de hand van de sinds 1997 binnen Rotterdam vastgestelde bestemmingsplannen.

3. (26-06) Het college heeft een wijziging aangebracht in het Integraal mandaat- en volmachtbesluit 2006. De wijziging heeft betrekking op de bevoegdheid tot het zoeken en ruimen van explosieven. Hiermee is de overdracht van de bestuurlijke verantwoordelijkheid geregeld voor het beheer van dit onderwerp naar de wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening. Met de mandatering wordt het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam opdrachtgever voor het ruimen van explosieven bij ontwikkelingsprojecten en Gemeentewerken voor de uitvoering van zelfstandige ruimingen.

4. (26-06) Het college heeft de directeur dS+V gemandateerd als beheerder en registrator, zoals bedoeld is in de Wet Kenbaarheid Publiekrechtelijke Beperkingen Onroerende Zaken. Deze wet reguleert het openbaar en toegankelijk maken van publiekrechtelijke beperkingen. Publiekrechtelijke beperkingen kunnen in een bestemmingsplan,vastgelegd zijn, Het kan bijvoorbeeld gaan om een status als monument of een plicht tot bodemsanering.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (26-06) Het college heeft de directeur Stadstoezicht gemandateerd tot handhaving van de Pleziervaartuigenverordening (PVV). Gelijktijdig is deze bevoegdheid door het college ingetrokken bij de directeur Sport en Recreatie. Daarnaast heeft het college de dienst Stadstoezicht aangewezen als toezichthouder op de PVV en de regiopolitie Rotterdam Rijnmond als bevoegde autoriteit voor de handhaving van de vaarsnelheid.

2. (26-06) Het college heeft kennis genomen van de resultaten van de evaluatie 'Onkruidbeheer op verhardingen in Rotterdam, Evaluatiebeheer 2006'. Op basis van de resultaten heeft het college besloten het huidige beleid voor de onkruidbestrijding op verhardingen in Rotterdam voort te zetten.

3. (26-06) Het college heeft een reactie gegeven op het advies van de Commissie Onderzoek Rekening (COR) bij jaarrekening 2006. Voor het overgrote deel neemt het college de aanbevelingen van de COR over.

4. (26-06) Het college besluit geen hoger beroep in te stellen naar aanleiding van de uitspraak van de rechter dat luidruchtige werkzaamheden aan de Gelderse Kade van 7.30 uur tot 12.00 uur mogen plaatsvinden. Ook wordt de geleden schade niet verhaald op de ondernemers in de Oude Haven. Met de ondernemers zijn afspraken gemaakt over voortgang van de werkzaamheden bij slecht weer.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (26-06) Het college heeft de informatieve looncomponentenlijst ten bate van personeelsbeheer aangepast. De lijst heeft louter informatieve waarde en is bedoeld als praktische handreiking bij het zoeken naar de beloningsaanspraken van het personeel.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid

1. (26-06) Het college heeft besloten om de directeur van het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam te machtigen een lening te verstrekken voor werkzaamheden van WOM Vastgoed BV op Plein 1953. Er loopt op dit moment een subsidieaanvraag.

Schriftelijke vragen

(26-06) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

. De heren D. Hoogland, M.G.J. van Muijen en T. Harreman (PvdA) d.d. 29 mei 2007 over Plein 1953. . De heer H.C.van Schaik (Leefbaar Rotterdam) over meeuwenoverlast op de markt. . De heer R.A.C.J. Simons (Leefbaar Rotterdam) betreffende de problematiek rondon jeugdbendes. . Mevrouw A.G. Fähmel (Leefbaar Rotterdam) over de regeling "afwikkeling nalatenschap oude Vreemdelingenwet"(pardonregeling). . De heer R.A.C.J. Simons (Leefbaar Rotterdam) van 4 juni jl. betreffende het schietincident op Katendrecht van 20 mei jl. en de problematiek op Katendrecht en de Dordtselaan. . De heer R. Motta namens de gemeenteraadsfractie van de PvdA over ambities voor Koninginnedag.


---- --