D66

D66 eist openheid Irak

10 juli 2007, 19:22

De discussie over Irak gaat verder in de Eerste Kamer. Dit debat kan ertoe leiden dat er toch een parlementair onderzoek komt naar de steun van Nederland aan de oorlog in Irak. Dit is afgedwongen in een debat over volkenrechtelijke mandaten in de Eerste Kamer. Namens D66 drong Gerard Schouw aan op volledige openheid rond het besluit om de Amerikaans- Britse oorlog tegen Irak te steunen.

In het debat zei senator Schouw dat er vier juridische redenen kunnen zijn om militairen uit te zenden; een resolutie van de VN- Veiligheidsraad, op uitnodiging van staten zelf, uit zelfverdediging of als laatste noodoptie bij ernstige humanitaire noodtoestanden. De toepassing van deze redenen kan voor problemen zorgen. Het gevaar is dat deze redenen veel te ruim kunnen worden geĂŻnterpreteerd. Schouw pleit er daarom voor om de vier redenen strikt toe te passen en geen ruimte te laten voor een ruimere interpretatie.

Tijdens het debat kwam de oorlog in Irak aan de orde. Gerard Schouw heeft gepleit voor volledige openheid rond het besluit om de Amerikaans- Britse oorlog tegen Irak te steunen.

De juridische onderbouwing van de steun aan de oorlog in Irak is volgens Schouw omstreden. De uitkomst van het debat is dat er in het najaar een debat wordt gevoerd over de wenselijkheid van een parlementair onderzoek.

---