Cao resultaat voor KLM cabinepersoneel, met afspraken over werkdruk

10/07/2007 10:22
FNV Bondgenoten


Utrecht, 10 juli 2007

FNV Bondgenoten: cao resultaat voor KLM cabinepersoneel, met afspraken over werkdruk

FNV Bondgenoten heeft vanochtend een onderhandelingsresultaat bereikt met KLM voor een nieuwe cao voor het cabinepersoneel. In het resultaat zijn onder andere afspraken gemaakt om de werkdruk van de stewardessen en stewards te verlagen.

Volgens bestuurder Leen van der List van FNV Bondgenoten heeft het resultaat van vanochtend veel te maken met de demonstratie van een enkele honderden stewards en stewardessen vorige week bij de afscheidreceptie van KLM - topman Leo van Wijk: "Dat was de eerste vakbondsactie van cabinepersoneel bij KLM. Dit resultaat is dus een echte overwinning voor de mensen in hun strijd tegen een hoge werkdruk."

In de nieuwe cao is afgesproken dat er op vluchten langer dan 11,5 uur extra bezetting komt. Ook krijgt het cabinepersoneel een extra dag reisverlof als het meer dan twee keer per vliegschema een vlucht heeft die voor 06:00 uur vertrekt. En er komen meer keuzemogelijkheden voor het type vliegtuig waarop gevlogen wordt. KLM stelt daarnaast bijn drie ton beschikbaar voor een onafhankelijk onderzoek naar de werkdruk van cabinepersoneel en mogelijke oplossingen daarvoor.

De komende weken gaat FNV Bondgenoten zijn leden raadplegen over het cao-resultaat.

Onder de CAO voor het Cabinepersoneel van de KLM vallen 8500 werknemers.