Datiq participeert in Media Expertise Centrum van KHMechelen

10/07/2007 09:17



Datiq b.v.



De Katholieke Hogeschool Mechelen (B) richt Mec op, het eerste Vlaamse kenniscentrum voor communicatie en journalistiek. Mec start in september 2007 en biedt innovatieve mediaopleidingen aan, verricht onderzoek en initieert vernieuwende projecten. Datiq participeert in dit baanbrekende initiatief.

Innovatieve opleidingen
Een professionele loopbaan in de media en communicatiesector volgt meestal geen vaste route. Mensen die werkzaam zijn in deze sector wisselen vaak van opdrachtgever en werkomgeving. Meer dan bij andere professionals is er dan aanpassing van gedrag, kennis en vaardigheden nodig. Levenslang leren is dan broodnodig om in elke werksituatie over de juiste competenties te kunnen beschikken.

Het Media expertise centrum, kortweg Mec, speelt in op deze vraag met gerichte opleidingen. Mec maakt deel uit van de Katholieke Hogeschool Mechelen en biedt naast traditionele media opleidingen ook een reeks nieuwe onderwerpen: Videojournalistiek, FlashMaster, Fotojournalistiek, Digitale fotografie, Crossmedia storytelling.

De cursisten worden aangemoedigd om hun theoretische en praktische kennis te verdiepen en hun ambities in de media- en communicatiesector waar te maken.

Partners
Mec werkt samen met partners, bedrijven en organisaties uit de sector in binnen- en buitenland. Een hechte relatie met het werkveld is noodzakelijk om praktijkgerichte cursussen voldoende diepgang te geven. Een 'Pool of Experts' ten dienste van een 'Pool of Talent' is de gouden regel. Zo zal het video distributie platform van Datiq gebruikt worden om cursisten te faciliteren bij producties. Ook kunnen de resultaten van de cursisten via de Datiq marktplaats worden aangeboden aan een breed professioneel publiek.

Onderzoek
Via onderzoek vergaart en verzamelt Mec kennis en fungeert het media expertisecentrum ook als een 'community' voor de sector. Er staan onderzoeksprojecten op stapel over de crossmediale toekomst van de journalistiek en over de mogelijkheden van zeer doelgroepgerichte televisie, zoals JailTV (gevangenistelevisie).

Vernieuwende projecten
Mec leert individuen en organisaties crossmediaal te denken en te handelen. Het expertisecentrum biedt gespecialiseerde elementen uit de crossmediale cultuur aan zoals: research , fotografie, video, radio, televisie, en internet-flash. De samenwerking van deze elementen is het aandachtveld van de leerstoel crossmedia storytelling.

Datiq
Datiq is een innovatief bedrijf dat diensten levert voor de professionele videomarkt. Enkele jaren geleden is Datiq begonnen met digitale distributie van video. In plaats van dure koeriers of straalverbindingen worden daar goedkope Internet aansluitingen voor gebruikt. Via Datiq kunnen nieuws, reclamefilmpjes, sport reportages en archiefmateriaal snel en goedkoop uitgewisseld worden. De resultaten zijn elke dag te zien op de Nederlandse TV. Enkele klanten van Datiq zijn: de Regionale Omroepen, NOS-journaal, SBS, Eyeworks. Steeds meer videocorrespondenten gebruiken Datiq om reportages bij de omroepen af te leveren. Daarnaast ontwikkelt Datiq systemen voor videopublicatie. ANP en de Ministeries gebruiken een dergelijk systeem om nieuwsvideo's op Internet te publiceren. Datiq verzorgt de streaming van nieuwsvideo's voor onder meer de Volkskrant, de overheid, De telegraaf en NDC.