B EN W BERICHTEN 2007 - 25 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 10 juli

Burgemeester

1. (10-07) Het college gaat akkoord met de uitgaven voor een aantal plaatsen in een hospitality box tijdens de acht wedstrijden van Nederland en de finale van het Internationale Honkbalevenement van 2 tot en met 12 augustus 2007.

2. (10-07) Het college heeft besloten artikel 15.05 van het Integraal mandaat- en volmachtbesluit 2006 te wijzigen. Dat heeft te maken met de bevoegdheid van de directeur Publiekszaken om locaties in de stad aan te wijzen als zgn. huis der gemeente. Het betreft een administratieve wijziging.

3. (10-07) Het college heeft een brief aan de raad vastgesteld over de resultaten van het actieprogramma Integrale aanpak Antillianen.

Wethouder Economie, Haven en Milieu

1. (10-07) Het college van B en W heeft het Ontwerp Uitvoeringsprogramma Bodemsanering Rotterdam 2007 vastgesteld. Het uitvoeringsprogramma geeft inzicht in de planning en voortgang van onderzoeken en saneringen. Met het Rijk zijn hierover in het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma 2005-2010 afspraken gemaakt. Met deze gegevens kan worden vastgesteld of de aanpak van de bodemverontreiniging in Rotterdam op schema ligt. Het programma gaat ook in op recente wijzigingen op wettelijk en beleidsmatig vlak en de eventuele consequenties voor Rotterdam.

2. (10-07) Het college heeft besloten met ingang van 1 juli 2007 de heer drs. J.W. Oosterwijk, voorzitter College van Bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam en de heer J. de Haas, voorzitter Raad van Bestuur ENECO, te benoemen tot leden van de EDBR voor een periode van twee jaar, tot 1 juli 2009.

3. (10-07) Het college heeft kennis genomen van een verzoekschrift van de belangenvereniging voor ambulante handel (Vetra) en besloten over de afhandeling daarvan een brief te sturen naar de raadscommissie ESMV.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (03-07) De heer H. Andersson (mede-oprichter adviesbureau Andersson Elffers Felix) is benoemd tot nieuwe voorzitter van de Commissie Internationale Beeldencollectie (IBC). Daarnaast zijn de heren H. Goedhart (directeur dS+V) en E. van Lieshout (beeldend kunstenaar) en mevrouw I. de Bruin-Heijn (kunstverzamelaar) benoemd tot leden van de IBC. De heer Andersson volgt als voorzitter Aaron Betsky op die sinds november 2006 aangetreden is als directeur van het Cincinnati Art Museum in de Verenigde Staten. De IBC adviseert het college over het verwerven van beelden en het verstrekken van beeldende kunstopdrachten in het kader van het plan 'Internationale Beeldencollectie/Culturele As'.

2. (03-07) Het college heeft besloten de zittende leden van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC), te weten de heren A. Achten, A. Adriaanse, R.J. van den Biesheuvel, A.J. Gosselaar, A. Klamer, F. Lavooij, L. Ouwens, J. Tuytel en de dames M. Lammers, S. Naeyé, S. Rots en M. van Steen met terugwerkende kracht te herbenoemen van 19 juni 2007 tot 19 juni 2008. Volgens de Verordening van de RRKC worden de leden van de raad benoemd door het college voor een zittingsperiode van twee jaar met een mogelijke herbenoeming tot maximaal acht jaar. De huidige leden zijn in 2005 benoemd. Volgens de verordening dienen zij in 2007 ontslagen of herbenoemd te worden. De reden voor de herbenoeming van een jaar is dat de RRKC in het komende jaar vooral belast zal zijn met de beoordeling van de nieuwe Cultuurplan-aanvragen, en dat de al opgedane kennis en ervaring van de leden daarbij van essentieel belang wordt geacht.

3. (10-07) het College gaat ermee akkoord de voorbereiding en aanbesteding van een nieuw bibliotheeksysteem van Bibliotheek Rotterdam onder de Monitor omvangrijke automatiseringsprojecten te brengen. In dit project wordt samen met de Openbare Bibliotheek van Den Haag een nieuw bibliotheeksysteem geselecteerd via een Europese aanbesteding. De implementatie zal ook gezamenlijk geschieden.

4. (10-07) Het college wil in samenwerking met het College van bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam de stichting Erasmus Center for Early Modern Studies oprichten. De gemeenteraad wordt in de gelegenheid gesteld wensen en bedenkingen uit te spreken ten aanzien van de oprichting van deze stichting. Kern van de samenwerking in het Erasmus Center vormen de erfgoedcollecties van Bibliotheek Rotterdam met betrekking tot de vroegmoderne tijd in het algemeen en Erasmus in het bijzonder en het gebruik daarvan voor onderzoek en onderwijs door de Erasmus Universiteit. De stichting Erasmus Center for Early Modern Studies moet fondsen gaan werven en beheren voor de activiteiten van het Erasmus Center.

5. (10-07) Het college heeft ingestemd met het projectvoorstel "PUBLIEK" van de commissie Internationale Beeldencollectie Rotterdam (IBC). In dit kader zullen in de maand september en oktober 2007 drie tijdelijke kunstwerken worden geplaatst in de openbare ruimte van de stadsas Coolsingel. Dit project maakt onderdeel uit van het werkplan 2006-2009 van de IBC.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (10-07) Het college stelt de raad voor een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Charloisse Lagedijk 600. Het voorbereidingsbesluit moet het mogelijk maken om na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19, lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening een fitnesscentrum op te richten.

2. (10-07) Het college heeft besloten dat er een nieuw bestemmingsplan voor Pendrecht moet komen omdat de diverse in voorbereiding zijnde plannen voor herstructurering van delen van de wijk Pendrecht niet op basis van het huidige bestemmingsplan uitgevoerd kunnen worden. Hiervoor wordt het voorontwerp bestemmingsplan in procedure gebracht.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (10-07) Het college heeft een beslissing genomen over een aantal beroepschriften tegen beschikkingen op verzoeken om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.

2. (10-07) Het college heeft, conform de statuten van RET NV, als aandeelhouder opdracht gegeven tot de voordracht van een accountant voor de RET.

3. (10-07) Het college heeft besloten dat de deelgemeente Charlois voor het bouwplan Rondolaan/Linertonstraat te Heijplaat het uitgiftepeil op 3,60+ NAP vast kan stellen. Het college laat een inventarisatie doen naar buitendijkse gebieden in Rotterdam met het doel om voor deze gebieden hoogwater- protocollen op te stellen.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (10-07) Het college heeft besloten conform het advies van de Algemene Bezwaarschriftencommissie een bezwaar gegrond te verklaren. Het bezwaar betreft de toekenning van een tijdelijke persoonlijke toelage aan een medewerker.

2. (10-07) Het college heeft het Kader Staatssteun vastgesteld. Het Kader Staatssteun legt de meest actuele inzichten vast op het gebied van (ontoelaatbare) steun door de overheid. Het biedt duidelijkheid over de regels van het spel bij toekennen van staatssteun in de vorm van onder meer subsidies of incentives. Volgens de Europese wetgeving mogen overheden geen maatregelen nemen waarbij direct of indirect een voordeel wordt gegeven aan één onderneming of een selecte groep van ondernemingen. Dit mag alleen met uitdrukkelijke toestemming van de Europese Commissie. Het Kader Staatssteun draagt bij aan een goede uitvoering van de regels door de gemeentelijke organisatie. Daarvoor biedt het kader twee instrumenten: de Rotterdamse Checklist Staatssteun en de invoering van het Rotterdams Loket Staatsteun.

3. (10-07) Het college heeft besloten een overeenkomst aan te gaan over de bijdrage van NS voor het exploiteren van commerciële ruimten in het gemeentelijke deel van Rotterdam Centraal. De specifieke afspraken voor Rotterdam maken deel uit van een Raamovereenkomst over de bijdrage van NS aan alle Nationale Sleutelprojecten. Ook Rotterdam Centraal is een van de Sleutelprojecten. Het college heeft tevens besloten de brief van de directeur-generaal Personenvervoer van het ministerie van V&W te aanvaarden over de invulling van de afspraken in de Projectspecifieke Bijlage Rotterdam. Onder meer betreft het afspraken over de exploitatie van de ondergrondse fietsstalling voor 5300 fietsen.

Schriftelijke vragen

(03-07) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

. De heer Motta over uitvoeren gewijzigde Horecanota. . De heren Baran en Çelik en mevrouw Talbi (PvdA) met betrekking tot "spookstudenten". . De heer Van Schaik (Leefbaar Rotterdam) over ganzenoverlast nabij de Kralingse Plas. . De heren Van Heemst (PvdA) en Heijmen (PvdA) over de bereikbaarheid van het Centraal Station voor hulpverleningsdiensten. . De heer R. Schuurman (Leefbaar Rotterdam) d.d. 11 juni 2007 over de Ondernemersregeling Kansenzones Rotterdam. . De heer F. van der Hilst (Leefbaar Rotterdam) over kansloze opleidingen.


---- --