Brandbrief FNV over opzegging Europese afspraak beroepsziekten

10/07/2007 17:35



FNV Vakcentrale



FNV-brandbrief over opzegging Europese afspraak beroepsziekten

Het kabinet moet afzien van de opzegging van een Europese verdragsbepaling die werknemers bij ziekte door werk een minimum aan inkomen en vergoedingen garandeert. Dat schrijft de vakcentrale FNV in een brandbrief aan minister Donner (sociale zaken).

De kwestie rond het opzeggen van de zogeheten Europese Code speelt sinds de rechter vorig jaar bepaalde dat mensen die door hun werk ziek zijn geworden geen eigen bijdragen in de ziektekosten hoeven te betalen. De rechter baseerde zich daarbij op Deel 6 van de ook door Nederland geratificeerde Europese code van de Raad van Europa.

Het vorige kabinet besloot daarop gebruik te maken van de mogelijkheid om de code om de vijf jaar op te zeggen. De eerste mogelijkheid daartoe is per 17 maart 2008. Het kabinet besluit naar verwachting vrijdag, in de laatste zitting voor het reces, of zij het voorstel tot opzegging doorzet en voorlegt aan de Kamer.

Volgens FNV-bestuurder Leo Hartveld geeft het "principieel geen pas" om als Staat zomaar een verdragsbepaling op te zeggen als de rechter het heffen van eigen bijdrages daarmee in strijd acht. "Het belang van dergelijke internationale verdragen is te groot en de aanleiding te beperkt om een compleet hoofdstuk over arbeidsongevallen en beroepsziekten op te zeggen," aldus Hartveld in zijn brandbrief.

Hartveld vreest verder dat het kabinet met het opzeggen van de verdragsbepaling ook de inkomensbescherming van gedeeltelijk arbeidsongeschikten die door hun werk ziek zijn geworden op het spel zet. In de nieuwe WAO krijgt deze groep als ze niet meer aan de slag komen een zeer lage uitkering die nu waarschijnlijk al strijdig is met de Europese Code.

Het is overigens niet de eerste keer dat de beschermende bepalingen uit de Europese Code onder vuur liggen. Zo haalden de Raad van State en de Kamer in 1997 een ferme streep door een vergelijkbaar voorstel. Mocht het kabinet toch de plannen doorzetten dan hoopt Hartveld op een herhaling van zetten. "De Europese code is de laatste jaren door tal van Oost-Europese landen ondertekend. Het geeft te denken dat Nederland hier straks nog onderaan bungelt."