Albayrak maakt afspraken met VNG over uitvoering pardonregeling

Nieuwsbericht | 10-07-2007

Staatssecretaris Albayrak stuurt de Tweede Kamer een door haar samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten opgestelde gemeenschappelijke verklaring.

De verklaring is de reactie op het verzoek van de vaste kamercommissie voor Justitie om te worden geïnformeerd over "de resultaten van het bestuurlijk overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over de uitvoering van de pardonregeling".

Meer informatie


* Gezamenlijke verklaring Justitie en VNG over uitvoering pardonregeling
09-07-2007 | pdf-document, 30 KB (zie onderaan)

Ministerie van Justitie
Directoraat-Generaal Wetgeving, Internationale
Aangelegenheden en Vreemdelingenzaken
Directie Vreemdelingenbeleid
Bij beantwoording de
datum en ons kenmerk
vermelden. Wilt u slechts
één zaak in uw brief
behandelen.

In reactie op het verzoek van de vaste kamercommissie voor Justitie om te worden geïnformeerd over "de resultaten van het bestuurlijk overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over de uitvoering van de pardonregeling" doe ik u toekomen de heden door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en mij opgestelde gemeenschappelijke verklaring.

De Staatssecretaris van Justitie,
Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag
Aan de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
Bezoekadres
Schedeldoekshaven 100
2511 EX Den Haag
Telefoon (070) 3 70 79 11
Fax (070) 3 70 79 72
www.justitie.nl
Datum 9 juli 2007
Ons kenmerk 5494935/07/DVB
Uw kenmerk 07-Just-B-055

Bijlage(n) 1
Onderwerp Uitvoering pardonregeling.2/2
5494935/07/DVB/9 juli 2007
Gezamenlijke verklaring Justitie en VNG over terugkeer in het kader van de uitvoering Regeling
De Regeling ter afwikkeling nalatenschap van de oude Vreemdelingenwet biedt een oplossing voor de problematiek van asielzoekers die onder de oude Vreemdelingenwet asiel hebben aangevraagd en lange tijd in Nederland verblijven. De Regeling biedt tegelijkertijd een mogelijkheid om de nieuwe Vreemdelingenwet met korte procedures, met helderheid over vertrek, te gaan uitvoeren zoals die was bedoeld.
Bij de uitvoering van de Regeling en het vreemdelingenbeleid hebben de gemeenten en het Rijk elkaar hard nodig. Hierover zijn het in bestuursakkoord tussen Rijk en VNG heldere afspraken gemaakt. Deze afspraken zien op de voorwaarden die essentieel zijn voor een zorgvuldige en snelle uitvoering van de regeling en van de Vreemdelingenwet 2000. Zowel het Rijk als de gemeenten hebben een inspanningsverplichting om deze afspraken na te komen. Een van de afspraken in het bestuursakkoord is dat burgemeesters in het kader van de Regeling antwoord geven op de vraag of een vreemdeling, die niet direct voor de IND traceerbaar is, vóór 1 april een eerste asielaanvraag heeft ingediend en aantoonbaar gedurende 2006 in Nederland verbleef. Hierover stelt de burgemeester een verklaring op.
Daarnaast is vastgesteld dat vreemdelingen die niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning en niet (meer) rechtmatig in Nederland verblijven, Nederland moeten verlaten. DT&V neemt het vertrek van deze vreemdelingen ter hand. In het akkoord is verder opgenomen dat de DT&V en gemeenten elkaar bij de uitvoering van het terugkeerbeleid optimaal ondersteunen en informeren. Dit vindt plaats op lokaal niveau. Individueel maatwerk is hierbij leidend. Hiertoe heeft de DT&V een communicatiestructuur ingericht. Onderdeel hiervan is dat de DT&V contactpersonen heeft aangesteld die het rechtstreekse aanspreekpunt vormen voor de gemeenten waar het gaat om de uitvoering van het terugkeerbeleid (op casusniveau). Tevens wordt de VNG betrokken bij de wijze waarop deze vreemdelingen gefaciliteerd worden bij het realiseren van het vertrek. In dit verband zal er onder meer een gemeentelijke klankbordgroep worden ingericht voor de gemeenten. In deze klankbordgroep zal de samenwerkingsrelatie tussen DT&V en gemeenten nader worden ingevuld. Hierbij zal de inzet zijn om te voorkomen dat deze vreemdelingen in de illegaliteit belanden.