Biometrische beveiliging voor datacenter EvoSwitch


HAARLEM, 20070710 -- EvoSwitch, het Nederlandse carrier-neutrale datacenter dat klimaatneutraal (carbon neutral) opereert, heeft het datacenter in Haarlem beveiligd met biometrische toegangscontrole. Door middel van een gezichtscan en een vingerscan van leverancier Secure Access Road (SAR B.V.) kunnen bezoekers voortaan met een 100-procent zekerheidsgarantie worden geïdentificeerd. EvoSwitch wil klanten de zekerheid bieden die zij mogen verwachten als het gaat om het beheer van hun data. Daarom heeft EvoSwitch nu biometrische toegangscontroleproducten door SAR laten implementeren. SAR heeft voor EvoSwitch een oplossing ontwikkeld waarbij een biometrie-zuil, tezamen met enkele terminals voor vingerafdrukherkenning, is aangesloten op het reserveringssysteem van EvoSwitch.

Datacenters bevatten gevoelige en soms ook bedrijfskritische informatie. Als klant wil je zeker weten dat die informatie niet voor anderen toegankelijk is. Toch is de toegangsbeveiliging bij datacenters niet altijd adequaat ingevuld. "Bezoekers registreren zich meestal via een website, vullen bij aankomst in een datacenter een A4-tje met persoonsgegevens in, waarna zij met een losse toegangspas de datacenterruimte in mogen," zegt Laurens Rosenthal, Innovation Director van EvoSwitch. "Echt veilig is dat niet. Voor iemand die kwaad in de zin heeft, is een dergelijke toegangsbeveiliging een geschenk uit de hemel."

Gelaatscan, vingerscan én paspoortscan
Een bezoeker van het datacenter kan op de website van EvoSwitch een reservering maken. Daarna krijgt hij per e-mail en SMS een reserveringscode toegestuurd. Vervolgens kan hij zich bij aankomst in het datacenter melden bij de biometrische zuil en via het touchscreen zijn code intikken. De zuil kan hem dan inschrijven, identificeren en verifiëren op basis van gezicht-, vingerscans en paspoortcontrole. Dit alles wordt nog eens gecontroleerd door een security-medewerker. Pas daarna kan de bezoeker het datacenter betreden. Plaatsing van een vinger op een terminal bij de ingang, geeft hem vervolgens toegang tot het datacenter door het draaihek te ontgrendelen. Heeft hij in het datacenter zijn werkzaamheden voltooid, dan moet hij wederom zijn vinger op de terminal plaatsen om het datacenter weer te kunnen verlaten.

Vraag naar biometrie groeit
SAR B.V. is zes jaar geleden begonnen met het leveren van oplossingen voor biometrische toegangscontrole. "In het buitenland was men toen al vrij ver hiermee," zegt Henk Attema, directeur van SAR. "In Nederland lopen we wat achter als het gaat om de acceptatie van biometrie, maar je ziet dat nu steeds meer bedrijven er in geïnteresseerd zijn. De basis voor de oplossing is voor ons altijd de biometrische zuil en bijbehorende terminals voor het scannen van vingerafdrukken. Daar omheen kunnen we andere beveiligingsoplossingen ontwikkelen en daar ook softwareapplicaties op maat voor schrijven. EvoSwitch wilde aanvullend bijvoorbeeld een paspoortscan. Die hebben wij op basis van de vraag toen voor hen ontwikkeld."

Over EvoSwitch
EvoSwitch (www.evoswitch.com) is een carrier-neutraal datacenter met een groen karakter (carbon neutral). Het is een locatie in Haarlem met een oppervlakte van ruim 9000 vierkante meter, waar bedrijven veilig hun ict-apparatuur kunnen onderbrengen. Het datacenter heeft een totale capaciteit van 10 Megawatt, met een groeipotentie naar 20 Megawatt. Met deze stroomcapaciteit kan EvoSwitch klanten garanderen dat er altijd genoeg energie voor handen is. EvoSwitch heeft 30 medewerkers. Onder hen ook engineers, die actief en pro-actief apparatuur van klanten kunnen beheren. EvoSwitch opereert volledig klimaatneutraal middels een Klimaat Neutraal Certificaat (www.climateneutralgroup.com).

Over Secure Access Road
SAR BV (Secure Access Road) (www.sa-road.com) is opgericht in 2001 en is een partnership tussen B+P Computersystems en Alcazar. In eerste instantie had SAR voor ogen om een betrouwbaar biometrisch toegangscontrolesysteem te ontwikkelen voor de horeca, waarmee amokmakers geweerd konden worden. Na dit systeem met succes binnen de Nederlandse horeca te hebben ontwikkeld en geïmplementeerd, volgden al snel verschillende andere marktsegmenten. SAR stelt zich tot doel biometrische technologie te ontwikkelen en te integreren in nieuwe en bestaande omgevingen voor toegangscontrole.





EvoSwitch