Gemeente Helden

Leningen voor starters op de woningmarkt

Mensen die nog nooit in het bezit zijn geweest van een eigen woning en aan bepaalde voorwaarden voldoen kunnen een starterslening krijgen via de gemeente Helden. Wie in aanmerking denkt te komen kan zich melden bij de gemeente.

Een starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van de woning en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) Op 26 juni 2007 heeft de gemeenteraad de Verordening Stimuleringsfonds Startersregeling Gemeente Helden 2007 vastgesteld. Op grond van deze verordening kunnen starters een starterslening krijgen. De verordening is in werking getreden op 1 juli 2007.

Wie is een starter?

Een starter is een in Nederland verblijfgerechtigde persoon die een sociaal en/of economische binding heeft met Helden. In geval van twee aanstaande eigenaren, bij samenwonen bijvoorbeeld, geldt dat minimaal één een binding dient te hebben.

Tevens geldt dat de toekomstige eigenaren nooit in het bezit zijn geweest van een eigen woning.

Voor welke woningen?

De regeling geldt voor alle bestaande en nieuwbouw woningen in de gemeente Helden. De kosten voor het in eigendom verkrijgen van de woning mogen niet hoger zijn dan 170.000 k.k.. (De maximale verwervingskosten bij een bestaande woning bedragen dan 190.400 en bij een nieuwbouw woning 183.600). Het college heeft de bevoegdheid om dit bedrag aan te passen.

Maximale bedrag

De hoogte van de starterslening bedraagt maximaal 20% van de verwervingskosten met een maximum van 30.000. Het betreft een eenmalige regeling. Leningen kunnen worden verstrekt zolang het door de gemeente beschikbaar gestelde budget toereikend is. De regeling wordt tevens gefinancierd door de Provincie Limburg en het ministerie van VROM.

Hoe wordt de lening verstrekt?

Zowel de hoofdlening als de starterslening dient te worden verstrekt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De hoofdlening kan verkregen worden bij een financiële instelling van eigen keuze. De starterslening wordt als tweede hypotheek verstrekt via stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn). SVn verzorgt de nodige toetsingen en bepaalt de hoogte van de starterslening. De gemeente wijst de lening uiteindelijk toe.

Aanvragen

Een starter die in aanmerking wenst te komen voor een starterslening dient zich te melden bij de gemeente. Eerst worden de gegevens gecontroleerd en wordt getoetst of de starter aan de regeling voldoet. Bij een positief resultaat wordt een aanvraagformulier toegestuurd.

Aflossen

De starterslening is de eerste drie jaar rente- en aflossingsvrij. Na drie jaar wordt het rentepercentage aangepast. Na derde, zesde, tiende en vijftiende jaar kan een hertoets aangevraagd worden. Als blijkt dat de financiële draagkracht onvoldoende is, worden de rente en aflossing aangepast. Extra aflossing op de starterslening is altijd boetevrij mogelijk. Bij verkoop van de woning wordt de restant schuld ineens en volledig afgelost.

Informatie

Klik hier voor het raadsbesluit van 26 juni 2007 te bekijken. Als u de verordening wilt bekijken klik dan hier.

Verordening Stimuleringsfonds Startersregeling Gemeente Helden 2007.

Tevens kunt u informatie opvragen bij Mevr. R. van Mierlo, e-mail, rmi@helden.nl.

10-7-2007 14:12