Radboud Universiteit Nijmegen


Zeven jonge Radboudonderzoekers in de prijzen

Zeven jonge onderzoekers, drie vrouwen en vier mannen, van de Radboud Universiteit en het UMC St Radboud ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een subsidie van maximaal 600.000 euro om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen. Het betreft de zogeheten Vidi-subsidie, waarvan NWO er nu 83 toekent aan Nederlandse wetenschappers. Met zeven subsidietoewijzingen scoort de Radboud Universiteit opnieuw bovengemiddeld. Vorig jaar werden ook zeven vidi's toegekend, in 2005 zes.
De uitverkoren Radboudonderzoekers en hun projecten:

Ritmische gebaren van doven
Dr. Onno Crasborn, Taalwetenschap (Centre for Language Studies)

Dove mensen gebaren met beide handen. Soms is de ene hand een spiegelbeeld van de andere, maar vaak beweegt hij zelfstandig of blijft hij in beeld zonder te bewegen. Crasborn gaat onderzoeken welke ritmische patronen zo ontstaan voor de kijker.

Tussen Nederlands en islamitisch familierecht
Dr. Betty de Hart, Centrum Voor Migratierecht/Instituut voor Rechtssociologie (Institute for Law)

Nederlands-Marokkaanse en Nederlands-Egyptische gezinnen krijgen te maken met Nederlands én islamitisch familierecht, bij huwelijk, echtscheiding of kinderontvoering. Dr. Betty de Hart interviewt gezinsleden in Nederland, Marokko en Egypte over hun ervaringen met het familierecht en de gevolgen voor hun dagelijks leven.

De werking van ruimtelijke oriëntatie
Dr. Gabriele Janzen, F.C. Donders Centre for Cognitive Neuroimaging.

In het dagelijkse leven moeten wij in verschillende omgevingen de weg kunnen vinden. Dr. Janzen onderzoekt hoe ruimtelijke vaardigheden zich ontwikkelen in het kinderbrein, hoe deze samenhangen met taalontwikkeling, en welke hersenprocessen bij volwassenen betrokken zijn bij ruimtelijke oriëntatie.

An experimental approach to the interaction of tone sandhi and focus expression in six dialects of Chinese
Dr. Yiya Chen, Centre for Language Studies

De manier waarop zinnen worden uitgesproken, varieert afhankelijk van de context. In Germaanse talen signaleren sprekers deze verschillen door het clusteren van woorden en/of door ze anders uit te spreken. Dr. Chen onderzoekt hoe contextuele verschillen in Chinese dialecten duidelijk gemaakt worden. Sprekers van het Chinees gebruiken clusteren en accentueren namelijk al voor andere doelen.

Gebruik de natuurlijke rem voor herstel
Dr. Timothy Radstake RU/UMC St Radboud, Reumatologie (Nijmegen Centre for Clinical and Translational Research)

De afweerreactie van het menselijk lichaam wordt gecontroleerd door een vernuftig remmend mechanisme. Dr. Radstake vond een defect in dit mechanisme dat een een chronisch gewrichtsreuma veroorzaakt. In dit project tracht hij deze rem te herstellen om reuma te kunnen genezen.

Trilhaartjes in het netvlies in zicht
Dr. ir. Ronald Roepman, RU/UMC St Radboud - Antropogenetica (Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences)

De staafjes en kegeltjes in het netvlies vangen licht op met gespecialiseerde trilhaartjes (cilia), die uit meer dan duizend eiwitten bestaan. Hierdoor kunnen we zien. Roepman en collega-genetici gaan onderzoeken hoe het komt dat erfelijke foutjes in sommige van deze eiwitten blindheid veroorzaken.

Genen en denken
Dr. Bert de Vries RU/UMC St Radboud - Antropogenetica (Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences)

Talloze genen maken eiwitten die nodig zijn om te denken. Fouten in deze genen kunnen leiden tot een verstandelijke handicap. De onderzoekers gaan met de allernieuwste genoomtechnieken bepalen welke genen een rol spelen bij normale en afwijkende hersenfuncties.

Vidi-subsidie: voor de besten op hun vakgebied
De Vidi-subsidie is bestemd voor onderzoekers die na hun promotie een aantal jaren onderzoek op postdocniveau hebben verricht. De wetenschappers hebben daarbij vernieuwende ideeën ontwikkeld en deze succesvol zelfstandig toegepast. De onderzoekers behoren tot de beste 10 à 20 procent van hun vakgebied. De subsidie biedt hun de mogelijkheid een eigen vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en een of meer onderzoekers aan te stellen.
In totaal schreven 436 onderzoekers een onderzoeksplan. De succesvolle kandidaten werden geselecteerd vanwege hun opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. Van de gehonoreerde onderzoekers is ruim 20 procent vrouw. NWO betaalt bijna 70 procent van elke subsidie. De universiteit of het instituut draagt de resterende ruim 30 procent bij. Alles bij elkaar gaat het om circa 50 miljoen euro.

NWO wil de talentlijn doorzetten
NWO heeft een evaluatie laten uitvoeren naar de in 2000 gestarte Vernieuwingsimpuls, de overkoepelende term voor de Veni-, Vidi-, Vici-subsidies. Sinds 2000 dienden bijna 5000 onderzoekers een aanvraag in. Daarvan werd 22 procent (1102 onderzoekers) gehonoreerd, terwijl eigenlijk 40 procent van de aanvragen goed genoeg was voor een beurs. Met andere woorden: als NWO genoeg geld had, zou 40 procent een subsidie hebben gekregen.
NWO wil deze talentlijn doorzetten en uitbreiden. Zo zou de kans om daadwerkelijk een subsidie te krijgen omhoog moeten van ongeveer 20 procent naar 30 procent van de aanvragers. Daarnaast wil NWO het budget per gehonoreerd onderzoeksvoorstel verhogen en het volledige bedrag betalen in plaats van twee derde deel. Tot nu toe moeten instellingen een derde bijleggen. NWO moet over deze voorstellen nog overleg voeren met minister Plasterk van Onderwijs.