Radboud Universiteit Nijmegen


Rubicon-subsidie voor drie jonge Radboudonderzoekers

Drie jonge Radboudonderzoekers ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Rubicon-subsidie om onderzoek te gaan doen in het buitenland. Zij krijgen een verblijf bekostigd tot maximaal 80.000 euro per jaar. In totaal zijn er 33 Rubicon-subsidies toegekend.

De Rubicon-subsidie is bedoeld om pasgepromoveerde onderzoekers meer onderzoekservaring op te laten doen, liefst in het buitenland. De naam komt van de rivier de Rubicon. Julius Caesar stak deze rivier over voordat hij aan zijn zegereeks begon die leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'. NWO geeft ook Veni, Vidi, Vici-subsidies uit. Deze zijn bedoeld als vernieuwingsimpuls voor de wetenschap en gaan naar onderzoekers die al langer geleden gepromoveerd zijn.

Serial chaining of cognitive operations in the human brain - complex gedrag door koppeling
Drs. F.P. de Lange (m) Cognitive Neuroimaging Research Unit (Frankrijk), 24 maanden

We weten al veel over hoe elementaire beslissingen in het brein gemaakt worden. Het is echter nog volledig onbekend hoe deze beslissingen aan elkaar gekoppeld worden tot complex gedrag. Het doel van dit project is om de neurale mechanismen van deze `koppeling' te onderzoeken.

The evolution of placentas in fish
Dr.B.A.J. Pollux (m) The University of California Riverside (VS), 12 maanden

Levendbarende vissen verschillen in de manier waarop zijn hun embryo's van voedsel voorzien. De onderzoeker gaat aantonen hoe deze verschillen zich hebben ontwikkeld.

Intervening late into the reperfusion process: an extended window for cardioprotection
Dr. N.P. Riksen (m) UniversityCollegeLondon (GB), 12 maanden

Afsluiting van een bloedvat van het hart leidt tot een hartinfarct. De onderzoekers gaan in muizenharten onderzoeken of het mogelijk is de infarctgrootte te beperken door bepaalde geneesmiddelen toe te dienen nadat het afgesloten vat weer is geopend.