Belgische Federale Overheid


10-07-2007

Studiecommissie voor de vergrijzing publiceert verslag 2007

De Studiecommissie voor de vergrijzing (SCvV) heeft haar verslag voor 2007 gepubliceerd.

Zoals elk jaar evalueert dit document de kosten van de vergrijzing van de bevolking. Dit gebeurt op basis van de toekomstige evolutie van de sociale uitgaven. De SCvV gaat daarbij uit van bepaalde demografische en macro-economische scenario's en houdt rekening met de meest recente beleidsmaatregelen.

In haar verslag voor 2007 geeft de SCvV ook een gedetailleerde analyse van de uitgaven van de residentiële zorgsector in België. Uit deze analyse vloeide een nieuwe methode voort voor de langdurige zorguitgaven. De impact van de leeftijd op de evolutie van deze uitgaven kreeg speciale aandacht. Ook bestudeerde de SCvV de gevolgen van een veronderstelde verlenging van de levensduur in goede gezondheid op de evolutie van de uitgaven, en dit zowel voor acute als voor langdurige zorg.

De SCvV buigt zich ook jaarlijks over het armoederisico bij bejaarden, dat berekend wordt op basis van de armoede-indicatoren en ze gaat de doelmatigheid van bepaalde maatregelen in de strijd tegen de armoede na.

Ten slotte bestudeert de SCvV nog de gevolgen na de invoering van de Wet op de Aanvullende Pensioenen (WAP).

De Studiecommissie voor de vergrijzing (SCvV) werd opgericht binnen de Hoge Raad van Financiën. Deze commissie startte in 2001, in het kader van de wet die ook het Zilverfonds in het leven riep.

Download het verslag 2007 van de Studiecommissie voor de vergrijzing (PDF, 134 p. - 860 kB)