Belgische Federale Overheid


09-07-2007

Standaardaanbod opleidingen OFO 2007-2008

Nieuw standaardaanbod opleidingen

Begin juli publiceert het Opleidingsinstituut van de Federale Overheid zijn nieuwe standaardaanbod opleidingen. Nieuw dit jaar: het OFO biedt een aangepast standaardaanbod opleidingen aan, dat beperkt is in de tijd en twee verspreidingsrondes omvat.

Een vaste waarde

Van de talrijke aangeboden diensten blijven de standaardopleidingen een vaste waarde in wat het OFO te bieden heeft. Deze opleidingen beantwoorden aan de gemeenschappelijke "transversale" behoeften van alle federale diensten binnen zes verschillende domeinen:

Informatica

Talen

Persoonlijke effectiviteit

Management

Bestuurskunde

Opleidingsmethodologie en kennismanagement

Nieuw!

Het standaardaanbod voor het academiejaar 2007-2008 biedt een aantal nieuwigheden:

Aanpassing en rationalisering
Om het aanbod optimaal af te stemmen op de behoeften "op het terrein" werd het aanbod herzien en aangepast. Sommige standaardopleidingen werden geschrapt, andere werden "samengevoegd" en aangepast.

Een standaardaanbod opleidingen dat beperkt is in de tijd Het standaardaanbod 2007-2008 is beperkt in de tijd en omvat twee verspreidingsgolven: een eerste verspreiding in juli, met een voorlopig aanbod dat geldt van september 2007 tot februari 2008 en een tweede verspreiding in februari, met een aanbod dat geldt van maart tot augustus 2008.

Vanaf september 2008 geldt de klassieke academische kalender opnieuw (september 2008-augustus 2009).

Van papier naar digitaal
De nieuwe uitgave van de brochure zal enkel in elektronische versie verschijnen (er is dus geen papieren brochure van het standaardaanbod 2007-2008). U kunt ze raadplegen op www.ofoifa.be.

De opleidingsdata op voorhand meegedeeld
Andere grote verandering: voor de meeste standaardopleidingen worden de data van de opleidingssessies ter informatie in de brochure meegedeeld

Inschrijvingsprocedure

Het meedelen van de data van de opleidingssessies heeft enkele gevolgen voor de deelnemers aan de opleidingen. Ze zullen bij hun inschrijving niet meteen de opleidingsdata kunnen kiezen die hen het beste uitkomen. In ieder geval voorziet het administratieve circuit dat de mededeling en bevestiging van de opleidingsdata aan de deelnemers veel vroeger gebeurt (zie de inschrijvingsprocedure hieronder). Dat laat de deelnemers toe om hun opleidingstraject te plannen en hun agenda beter te beheren.

Gedetailleerde inschrijvingsprocedure

U vult de rubrieken van het inschrijvingsformulier die bestemd zijn voor de kandidaat nauwkeurig in en u ondertekent het formulier. De code van de opleiding staat vermeld op de opleidingsfiche.

De rubriek motivering vult u in, na overleg met uw diensthoofd. U vermeldt waarom u deze opleiding wil volgen en wat de kennis en vaardigheden die u wil verwerven, zullen bijdragen aan uw werksituatie.

Zodra uw diensthoofd de voor hem bestemde rubrieken heeft ingevuld, stuurt u het formulier naar de opleidingsverantwoordelijke van uw organisatie. Uw opleidingsverantwoordelijke schrijft u dan rechtstreeks in via het opleidingsbeheersysteem (ITMA) van het OFO.

Na ontvangst van uw inschrijving bezorgt het OFO u een uitnodigingsbrief met de concrete data van de opleidingssessie, een vragenlijst en een antwoordformulier. U bevestigt uw deelname met het bijgevoegde antwoordformulier dat u voor de in de brief vermelde datum terugstuurt.

Enkele weken voor de opleiding van start gaat, ontvangt u een bevestiging van uw deelname. Indien u verhinderd bent om de opleiding te volgen, dient u het betrokken secretariaat van het OFO daarvan op de hoogte te brengen.

Opgelet

Indien u uw deelname hebt bevestigd maar toch niet deelneemt aan de opleiding zonder het OFO hiervan op de hoogte te brengen, wordt u tijdens het lopende academiejaar niet meer toegelaten tot een opleiding uit het standaardaanbod.

In de loop van een academiejaar kunt u zich geen twee keer voor dezelfde opleiding inschrijven.

Praktisch

Het standaardaanbod opleidingen 2007-2008 is beschikbaar op www.ofoifa.be.