Gemeente Den Haag

Het winkelcentrum 'de Stede' in Bouwlust ondergaat een ware metamorfose. De gemeente heeft grootse plannen voor dit winkelcentrum in Zuid West: 100 nieuwe woningen, een bibliotheek en nieuwe bestrating, pleinen en bomen. De Structuurvisie Den Haag Zuid West wijst de Stede aan als één van de vier belangrijke winkelcentra in dit deel van de stad. Het college kiest voor het opknappen van 'de Stede'vanwege de goede ligging en het ruime winkelaanbod, motiveert wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen).

Winkelcentrum 'de Stede' is een buurtwinkelcentrum in Bouwlust, verdeeld over twee pleinen en omvat ongeveer 14.000 m2 winkelruimte en 198 woningen. Het winkelcentrum wordt opgeknapt omdat het een gunstige ligging heeft, een ruim aanbod voor de dagelijkse boodschappen en goed bereikbaar is met auto en openbaar vervoer.

Samen met de buurt
Deze verbeterslag staat beschreven in een stedenbouwkundigplan. De inspraak op het plan heeft begin dit jaar plaatsgevonden. Ongeveer 80 bewoners en winkeliers hebben de drie informatie bijeenkomsten bezocht. Daarnaast heeft het college 11 schriftelijke reacties ontvangen. De bewoners en winkeliers hebben goede suggesties en ideeën voor het ontwerp voor de openbare ruimte aangedragen zoals het plaatsen van bankjes, verlichting, verkeersveiligheid, meer parkeerplaatsen voor gehandicapten. Ook het idee om de bibliotheek een plek te geven aan de voorzijde van het winkelcentrum is overgenomen in het plan.

Start bouw 2009
Met het plan worden zowel sociale huurwoningen voor ouderen als appartementen in de marktsector aan het winkelcentrum toegevoegd. De bibliotheek verhuist vanaf de huidige locatie aan de Berensteinlaan naar het winkelcentrum. De bouwwerkzaamheden voor 'de Stede' starten in 2009 en zullen in 2012 afgerond zijn.