Gemeente Alphen aan den Rijn


Stadspeiling 2006/2007: Alphenaren hebben zorg voor elkaar

Bijna negenduizend stadsgenoten zorgen voor een ziek of gehandicapt familielid of bekende. Dat blijkt uit het zojuist verschenen rapport Stadspeiling 2006-2007. Aan zon 3000 Alphenaren zijn vragen gesteld over eenzaamheid en over zorg voor elkaar (mantelzorg). Daarnaast was er in de stadspeiling weer aandacht voor de leefbaarheid en de veiligheid in de buurten en wijken. Daarover was al eerder het rapport Stadsmonitor 2006-2007 verschenen.

Eenzaamheid
Enkele jaren terug kwamen er alarmerende berichten over eenzaamheid in onze stad. Eenzaamheid zou veelvuldig voorkomen. Niet alleen onder oudere leeftijdsgroepen, maar ook onder groepen dertigers en veertigers. Mensen waarvan men gewoonlijks aanneemt dat zij midden in het leven staan. De stadspeiling laat zien dat dat gelukkig meevalt. Dat neemt niet weg dat bijna een derde van de Alphense bevolking met gevoelens van eenzaamheid heeft te kampen en één op de twintig zelfs in sterke mate. Voor zover er gegevens zijn, verschilt Alphen daarmee niet van de regio of van de rest van Nederland. In de stadspeiling is gekeken welke groepen het grootste risico lopen om te vereenzamen. Dat blijken niet alleen de ouderen (hoewel op zich een belangrijke risicogroep), maar ook bijvoorbeeld mensen met een heel laag inkomen, alleenstaande ouders, arbeidsongeschikten en mensen met psychische problemen.

Mantelzorg
Als een familielid, goede buur of kennis voor korte of langere tijd niet voor zichzelf kan zorgen dan steken veel mensen de handen uit de mouwen. Je kiest er niet voor om mantelzorger te worden, het komt op je weg. Volgens de stadspeiling geldt dat jaarlijks voor één op de zes mensen. Dat komt neer op bijna 9.000 Alphenaren. Zij doen een deel van de huishouding, zorgen voor vervoer naar arts of ziekenhuis of geven een andere vorm van zorg. Soms doen zij een aantal taken tegelijk. Het blijkt dat de mantelzorgers die veel taken op zich nemen en vele uren per week in touw zijn gemakkelijk overbelast raken. Vooral als zij de zorg hebben voor hun zieke partner of kind. De gemeente heeft de taak deze mensen te ondersteunen.

Optimisme over de toekomst
Alphenaren hebben de afgelopen jaren veel meer vertrouwen gekregen in een zonnige toekomst voor hun stad. Voor een belangrijk deel kan dat op het conto van het nieuwe stadshart worden bijgeschreven. Alphen blijkt in de ogen van haar inwoners echter ook nog steeds te kampen te hebben met dezelfde drie hoofdproblemen die haar al sinds jaar en dag dwarszitten: de bereikbaarheid, de criminaliteit en de jeugdproblematiek. Toch is de veiligheid over het geheel genomen stabiel gebleven. Dit geldt zowel voor het gevoel van veiligheid als voor de delicten, zoals diefstal en woninginbraak, waarvan de inwoners daadwerkelijk het slachtoffer zijn geworden.

Tenslotte
De resultaten van de stadspeiling zijn opgenomen in twee rapporten: de Stadsmonitor 2006-2007 (over leefbaarheid en veiligheid) en Stadspeiling 2006-2007 (alle andere onderwerpen). Leest u liever van papier, dan kunt u het rapport (kosten 9,00) verkrijgen bij de gemeentelijke Informatiebalie van het Stadhuis, Stadhuisplein 1 (telefoon 0900-4811111, lokaal tarief).

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn