Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Uw brief 2060718810 Doorkiesnummer Ons kenmerk W&B/URP/07/22189 Datum 10 juli 2007 Onderwerp Kamervraag/vragen van de leden Brinkman en De
Roon (PVV)

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van de leden Brinkman en De Roon (PVV) over vernielingen op de Eendracht.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(A. Aboutaleb)

Ons kenmerk W&B/URP/07/22189

2060718810

Vragen van de leden Brinkman en De Roon (beiden PVV) aan de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over vernielingen op de Eendracht. (Ingezonden 21 juni 2007)

Vraag 1
Hebt u kennis genomen van het artikel "Probleemjeugd sloopt Eendracht"? 1)

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Kunt u bevestigen dat deze reis inderdaad door de Rotterdamse Sociale Dienst is georganiseerd en betaald? Zo neen, hoe verklaart u dan dat medewerkers van de Rotterdamse Sociale Dienst deze jongens hebben afgeleverd en opgehaald?

Vraag 3
Bent u op de hoogte van het feit dat de Rotterdamse Sociale Dienst 8 begeleiders zou leveren en dat van deze 8 uiteindelijk maar 4 kwamen opdagen? Zo ja, wat vindt u hiervan?

Vraag 4
Bent u tevens op de hoogte van het feit dat de bemanning van De Eendracht pas bij vertrek van de begeleiders te horen kregen dat de jongens mogelijk gewelddadig konden zijn en mogelijk zouden gaan stelen? Zo ja, wat vindt u hiervan?

Vraag 5
Is het waar dat de Rotterdamse Sociale Dienst sommige jongeren dwong aan de reis mee te doen, onder bedreiging van het stopzetten of korten van hun uitkering?

Vraag 6
Deelt u de mening dat, daar waar de gemiddelde bijstandsmoeder een dergelijke reis niet kan betalen voor haar kinderen, het onevenredig verdeeld is indien de Sociale Diensten in Nederland wel dergelijke reisjes voor ongemotiveerde en gewelddadige probleemjeugd organiseert? Zo ja, wat gaat u hiertegen ondernemen? Zo neen, waarom niet?

Antwoorden 2, 3, 4, 5 en 6
Voor zover de in het artikel bedoelde jongeren tot de doelgroep van de Wet werk en bijstand (WWB) behoren, geldt het volgende. Het aanbieden van een voorziening, en het eventueel stopzetten of korten van de uitkering in verband met het frustreren van de aangeboden voorziening, is de verantwoordelijkheid van het college van burgemeester en wethouders, dat
---

Ons kenmerk W&B/URP/07/22189

hiervoor over veel beleidsvrijheid beschikt. Aan de vormgeving en de mate waarin gemeentelijke voorzieningen worden ingezet voor de doelgroep ­ waaronder ook alleenstaande ouders ­ stelt de WWB geen eisen. Vanwege deze verantwoordelijkheidsverdeling, die uitstekend past in de in 2004 met uw Kamer besproken Code Interbestuurlijke Verhoudingen, beschikt mijn departement welbewust niet over informatie waarmee de gestelde vragen inhoudelijk kunnen worden beantwoord.

Vraag 7
Bent u, gezien de rol van de Rotterdamse Sociale Dienst, bereid de schade in te houden op het budget van deze Dienst? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 7
Zoals u ongetwijfeld bekend is krijgen gemeenten voor de uitvoering van de WWB een bepaald budget. Een dergelijk budget stimuleert een efficiënt en effectief gebruik van middelen. Ingrijpen in dit budgetsysteem is per definitie niet aan de orde.


1) De Telegraaf, 8 juni 2007


---