Gemeente Enschede

Integratie leidt tot burgerschap

Burgemeester en wethouders hebben de nota `Integratie en Burgerschap' vastgesteld. De beleidsplannen zijn aanvullend op het reguliere beleid en zijn gebaseerd op de integratiedebatten die het laatste jaar zijn gehouden. Burgerschap is uitgangspunt met een sterke nadruk op de eigen verantwoordelijkheid. Inburgering is de eerste stap naar integratie. Daarbij staan het beheersen van de Nederlandse taal en het hebben van werk centraal.

5,7 % van de inwoners van Enschede heeft een andere dan de Nederlandse nationaliteit; 18 % heeft een niet-westerse etniciteit. Integratie moet ertoe leiden dat iedere inwoner van Enschede, ongeacht zijn of haar afkomst, godsdienst, ras, etniciteit of seksuele geaardheid dezelfde kansen heeft of krijgt. De verschillende beleidsmaatregelen zijn uitgesplitst naar een vijftal terreinen: wonen, veiligheid, zorg en welzijn, economie en werk, taal en opvoeden. De plannen hebben een aanvullend karakter op het reguliere beleid onder het motto `algemeen beleid waar het kan en specifiek beleid waar het moet.' De aanvullende maatregelen worden opgenomen in de bestaande programma's van de genoemde beleidsvelden.
Hieronder volgt een greep uit de aanvullende initiatieven:

Zorg en Welzijn

* Onderzoek naar wensen oudere allochtonen wat betreft inrichting zorginstellingen.

* Aanpassing Subsidieverordening Allochtone organisaties zodat ook andere (niet-allochtone) organisaties die actief zijn op gebied van integratie en burgerschap in aanmerking komen voor subsidie.
* Er komen jaarlijks twee studiebijeenkomsten om verbetering van toegankelijkheid zorgaanbod voor allochtonen te bespreken.
* Wet Inburgering: inburgeringstrajecten worden ook aangeboden aan allochtone inwoners zonder bijstandsuitkering.

Economie en Werk

* Wet Inburgering gericht op reïntegratie op de arbeidsmarkt: taal leren op een werkplek.

* Diverse projecten, waaronder allochtone vrouwen op de markt en allochtone vrouwen in de zorg voor verstandelijk gehandicapten.
* Bevorderen van kennisuitwisseling met bedrijfsleven en instellingen.

Wonen

* Samen met woningcorporaties gaat de gemeente de diversiteit van wijken onderzoeken; waar is sprake van eenzijdigheid in de bevolkingssamenstelling?

* `Ruimte voor contact:' In elk stadsdeel start een project dat erop is gericht de openbare ruimte zo in te richten dat contact tussen culturele groepen wordt gestimuleerd.

Taal en Opvoeden

* Betrokkenheid ouders in kinderopvang en onderwijs stimuleren.
* Opzetten Centra voor jeugd en gezin ter ondersteuning van gezinnen.
* `Twents Talent:' talentvolle kinderen uit allochtone gezinnen extra ondersteuning bieden middels zomerkampen zodat ze meer kans maken hoger onderwijs te bereiken.

Stadsdelen en communicatie

* `Doe meer mee,' gericht op allochtone vrouwen.
* Ontmoetingsbijeenkomsten onder leiding van de burgemeester.
* Oprichting Kennisplatform Enschede om contact en kennisuitwisseling tussen organisaties van allochtonen en van professionals te stimuleren.

Samenspraak met bevolking en organisaties
De nota is tot stand gekomen na intensief overleg met organisaties van allochtonen, wijkbewoners en professionele instellingen. In 2005 en 2006 zijn er integratiedebatten geweest en eind 2006 heeft een thema-avond met inwoners en raadsleden plaatsgevonden.

10 juli 2007